Kiértékelték az RMDSZ-nél a Bihar megyei választási eredményeket

Huszonegy RMDSZ-es polgármesteri tisztséget tudhat magáénak Biharban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a vasárnapi helyhatósági választások nyomán. A nagyváradi helyi tanácsban 4, a megyei tanácsban 6 mandátumot szerzett. Egyetlen olyan magyar jelölt sem nyert önkormányzati tisztséget, aki a másik magyar politikai tömörülés vagy román párt színeiben indult.

Országszerte 46,2 százalékos volt a részvételi arány a vasárnapi helyhatósági választáson. Szokás szerint vidéken volt magasabb a voksolási hajlandóság. Biharban a 655 szavazókörbe az országos átlagnál többen, 52,23 százaléknyian adták le voksukat. Az egyelőre nem hivatalos eredmények és saját, párhuzamos számlálásuk alapján hétfőn koradélután Cseke Attila, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke, váradi polgármesterjelölt, Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök és Szabó József megyei tanácselnökjelölt értékelte az eredményeket.

Mindenek előtt a választópolgároknak mondott köszönetet Cseke Attila, amiért a járványhelyzet ellenére éltek szavazati jogukkal, és külön köszönte az érdekvédelmi szervezet jelöltjeire leadott voksokat. Huszonegy Bihar megyei önkormányzatot vezet a következő négy évben RMDSZ-es polgármester, köztük három várost – Nagyszalontát Török László, Székelyhidat Béres Csaba, Érmihályfalvát Nyakó József. A 18 község a következő: Alsólugas – Sorbán Levente; Bihar – Szilágyi Zoltán; Bihardiószeg – Mados Attila; Biharfélegyháza – Kelemen Zoltán; Bors – Bátori Géza; Érbogyoszló – Kócza István; Érkörtvényes – Nagy István; Érsemjén – Balazsi József; Érszőllős – Beke László; Értarcsa – Vajna Antal; Hegyközpályi – Somogyi Lajos; Kiskereki – Nyíri Sándor; Paptamási – Matyi Milós; Szalacs – Horváth Béla; Szalárd – Nagy Miklós; Szentjobb – Zatykó Jácint; Tóti – Vincze Nándor; Vedresábrány – Barcui Barna.

Szentjobbon legutóbb nem volt polgá5rmestere az RMDSZ-nek, ez a tisztség nyereség, de veszteség is van: Margitta városa, Hegyközcsatár és Vámosláz község. Amint Cseke Attila rámutatott: a három utóbbi önkormányzatban nagyon szoros volt a verseny: Margittán 170, Csatárban 40, Vámoslázon pedig mindössze 26 szavazaton múlott a mandátum sorsa.

Nagyváradon megmaradt a 4 helyi tanácsosi mandátum, nem sok kellett volna az ötödikhez. Meglepőnek tartotta, hogy az USR nem jutott be; a Nemzeti Liberális Párt simán kétharmados többséget nyert, és ez adja a polgármestert is. A szövetség polgármesterjelöltje gratulált Florin Birtának, és kijelentette, hogy a kampányban megfogalmazott 50 pontos programját felajánlja hasznosításra a városnak, és az RMDSZ szakemberei segíteni fogják a városvezetést ezek megvalósításában. Leszögezte még, hogy választott tisztségviselőik a következőkben is a közösségüket fogják szolgálni.

Szabó József is gratulált a favoritnak számító Ilie Bolojan megyei tanácselnökké választásához, s hozzátette: megtiszteltetés volt számára a jelöltség a tisztségre, illetve az, hogy a megyei listára leadott voksok alapján az RMDSZ bizonyult a megye második legjelentősebb politikai erejének. Emlékeztetett rá, hogy a kampányban több mint 270 kilométert tett meg segítőivel és a helyi jelöltekkel, 64 településre jutottak el, házról házra jártak, és megbizonyosodtak róla, hogy a választók szívesen vették a találkozást, ezért folytatni kell az ilyenfajta, közvetlen a párbeszédet velük.

Szabó Ödön elsőként a jelölteknek mondott köszönetet a korrekt, civilizált kampányért, hogy elkerülték a személyeskedő támadásokat. Kiemelte, hogy Cseke Attila polgármesterjelöltként Váradon – 2012-höz hasonlóan – több voksot kapott, mint a szövetség tanácsosi listája, ez a hitelesség pedig a párbeszéd alapja lehet. Megköszönte a kampányban részt vevő, száz főt meghaladó fiatal csapatnak is a munkát, és természetesen a választóknak is a voksokban kifejezett bizalmat.

Tanulságként azt állapította meg, hogy a polgárok a világos ideológiájú, stabil pártokat részesítették előnyben, és nem juttatták mandátumhoz ezek úgymond másolatait (meglátása szerint az NLP-é az USR, a Szociáldemokrata Párté a PMP, az RMDSZ-é pedig az EMSZ lenne). Azt is hangsúlyozta, hogy a magyar választók nem szavaztak a pártváltókra, tehát nem jutott mandátumhoz olyan magyar jelölt, aki a másik magyar alakulat vagy román párt színeiben indult. Az is világossá vált, hogy az emberek elvárják, álljon szóba velük a politikus, nem helyettesítheti a közvetlen párbeszédet a világháló, mert az egyoldalú kommunikációt jelent. „Terepre kell menni, és nem félni a bírálatoktól” – fogalmazott a megyei ügyvezető elnök.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a megyében élő román, illetve magyar közösséget egy-egy domináns politikai erő képviseli: az NLP (közössége 75 százalékát), illetve az RMDSZ (a magyarság több mint 80 százalékát) – mondta Szabó Ödön. Szerinte a két reprezentatív politikai erő békésen együtt tud majd működni – utalt a liberálisok megyei elnökének, Ilie Bolojannak a kampányban tett kijelentéseire.

A megyei tanácsban várhatóan a liberálisok 22 mandátumhoz jutnak a tanácselnöki pozíció mellé, az RMDSZ-nek és a szocdemeknek 6-6 tanácsosuk lesz. Nincs még szó egyeztetésekről, mondta Cseke Attila, várják a hivatalos eredményeket. Kérdésre válaszolva annyit elmondott, hogy az NLP-vel rendszeres egyeztetésre számítanak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy négy év múlva is ősszel lesznek a helyhatósági választások, közel a parlamentihez.

Az EMNP-ről Szabó Ödönnek egy népi mondás jutott eszébe: „Ha hárman mondják, hogy részeg vagy, menj lefeküdni”. A kisebbik magyar alakulat háromszor már hiába kísérletezett a váradi vagy a megyei tanácsba való bejutással, most negyedjére sem sikerült neki. Elemezniük kellene, mi volt az indulásuk oka és célja – ajánlotta Szabó.

2020.09.28
Galéria
Szabó József, Cseke Attila és Szabó Ödön értékelt
Frissen meg(újra)választott RMDSZ-es polgármesterek