Szabó Ödön: „Megjelent a Hivatalos Közlönyben és érvénybe lép a határ menti ingázókra vonatkozó törvényünk”

Az idei év elején a járványügyi helyzet miatt hirtelen nehéz helyzetbe kerültek azok, akik a határ egyik oldalán laknak és a másik oldalán dolgoznak. A szigorítások miatt rövid időre lehetetlenné, majd pedig nehézkessé vált az ingázók számára a határátlépés, ennek a helyzetnek a megoldása érdekében készített törvényjavaslatot SZABÓ ÖDÖN parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

„Kifejezetten boldog vagyok, hogy a törvénytervezet immár megjelent a Hivatalos Közlönyben. Nagyon sokan az RMDSZ kezdeményezését kampányfogásnak nézték, főleg azok az ellenfelek, akik maguk is élvezhetik az RMDSZ munkájának gyümölcsét, de nem elég bátrak ahhoz, hogy ne folyton támadjanak minket, hanem akár meg is dicsérjék a Szövetség munkáját, ha az jól teljesít” – mondta a Bihar megyei honatya.

A román–magyar határ mentén több ezer ingázó van, és ha a családtagokat is számításba vesszük, akkor a szám a tízezret is meghaladja. Az első megoldást számukra az a találkozó hozta, amit Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke kezdeményezett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. Itt sikerült a holtpontról kimozdulni, azonban mindenki tudta, érezte, hogy ez egy pillanatnyi megoldás. Az RMDSZ részéről az ügyet a Bihar megyei szervezet vállalta fel, és folyamatos konzultációt folytatva az érintettekkel és a szakértőkkel, Szabó Ödön parlamenti képviselő elkészített egy törvénytervezetet a határ menti ingázók helyzetének rendezésére.

A törvénytervezet több önálló részből áll. Az egyik rész meghatározza magát a határ menti munkások fogalmát. A másik előírja, hogy számukra ki lehet bocsátani egy határ menti ingázói igazolványt, melyet egyébiránt az érintett családtagjai és a vele egy háztartásban élők is igényelhetnek. Az igazolvány érvényességi ideje maximum 5 év. A következő részben az RMDSZ törvénytervezete előírja, hogy külön sávot kell létesíteni az ingázók számára a határállomásokon. Ugyanakkor egy következő cikkelyben a parlament újabb határátkelők megnyitására kötelezte a kormányt.

„Több száz, ezer család helyzetén segítettünk. Ezzel a kezdeményezéssel és az elfogadott törvénnyel is bizonyítottuk, hogy ránk, az RMDSZ-re lehet számítani, és nagyon bízom benne, hogy az emberek is viszonozzák a bizalmat a hétvégi választáson a szövetségünk iránt” – zárta gondolatait Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

2020.09.25
Galéria