Pajna Zoltán: „A közös jövéképet kerestük és találtuk meg”

PAJNA ZOLTÁN, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke az elmúlt négyéves megyeközi együttműködésről, közös projektekről, magyar–magyar kapcsolatokról és arról, hogy miért támogatja az RMDSZ jelöltjét, Szabó Józsefet a megyei tanácselnöki tisztségért folytatott küzdelemben.

Az utóbbi négy esztendőben talán több alkalommal járt Bihar megyében Pajna Zoltán, a magyarországi Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, mint korábban összesen. Ennek egyszerű okát is elárulta: „Mert sokkal több közös témát, projektet indítottunk el, mint azelőtt. A közös jövőképet kerestük és szerintem találtuk meg. Azt sem tagadom, hogy a legmagasabb szintű nyelvi „akadálymentesítés” is jót tett a megyeközi kapcsolatbővítésnek, amit a végére a barátság is megerősített” – fogalmazott Pajna Zoltán.

„A négy évvel ezelőtti választási kampányban is segítettem, ott voltam az RMDSZ jelöltje mellett és beszéltünk a terveikről. Kialakult egy kölcsönös bizalom, amely közös munkává forrott, elsősorban az EU határ menti projektjei kapcsán. Összeszoktunk, és ennek eredményeként jobban figyeltünk, figyelünk arra, hogy örömünkben és bánatunkban egyaránt egymás mellett legyünk” – hangsúlyozta a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.

Az RMDSZ Bihar megyei vezetői, a megyei önkormányzat számos olyan projektet indítottak el, illetve igazítottak ki, amelyek a magyar közösség igényeit is feigyelembe vették, míg korábban a román vezetőség inkább a dél-bihari fejlesztéseket részesítették előnyben, hátrányba hozba a megye északi felén élő tömbmagyar vidék lakóit. „Az előző megyevezetés, kissé megerőszakolva az EU-s kiírásokat, próbálta ezt a déli útprojektjét helyzetbe hozni. Egy magyar embernek, szervezetnek ezen változtatni nagy bátorság, még akkor is, ha az RMDSZ-es csapat egy egészségügyi projektet javasolt helyette, folytatva egy, Cseke Attila volt egészségügyi miniszter által beindított elképzelést” – magyarázta Pajna Zoltán.

„A közös pályázatainkon partnereinkkel, Pásztor Sándorral és Szabó Józseffel dolgoztunk együtt, megjegyzem, nagyon jól. Mindketten ott voltak az EU-s források előkészítő és bíráló bizottságában. A pályázati dokumentációk elkészítése, összefésülése, az érdekazonosságok megteremtése sokszor múlott rajtuk. Vannak olyanok, akik nem örülnek e csapat sikerének. Ha a románok támadnak, üsse kő, hisz talán tartanak attól, hogy nemzettársaik elismerik azt, hogy a magyarok is tudnak jó gazdái lenni a megyének. Ha azonban a kerékkötők magyarok, akkor nagyobb a baj. Én úgy gondolom, a másik magyar sikerének örülni kell, még akkor is, ha más csapatban játszik” – mondta a a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.

Hozzátette: „Ha a magyar közösségnek lehet egyet előre lépni, akkor azt meg kell tenni. Ha az RMDSZ-es magyar csapatnak lehetősége van egy megyét vezetni, azt el kell vállalni. Jó lenne, ha tudnánk folytatni. Összeszoktunk, ismerjük a folyó ügyeket, és például együtt tervezzük a következő időszak EU-s projektjeit. Az RMDSZ jelöltjével, Szabó Józseffel nagyon sokat dolgoztunk, ő volt az operatív ember, a gyakorlati végrehajtó, több pályázat menedzsere. Nem tudok mást, csak jót mondani róla. Munkaköréből fakadóan Bulcsu László alelnökkel szinte napi kapcsolatban voltak. Örülnék, ha sikeresen venné az akadályt. Azt is jónak tartom, hogy egy új generáció vállal komoly szerepet. Ez a bizalmat mutatja azok részéről, akik jelölték és felelősségérzetet kell eredményezzen attól, aki a jelölést megkapta. Sok sikert kívánok neki, számíthat rám” – hangsúlyozta Pajna Zoltán.

Készült az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megbízásából

 

2020.09.25
Galéria