Egészséges egyensúlyt, Nagyvárad!

CSEKE ATTILA, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje 50 nap, 50 projekt mottóval indította el kampányát. A helyhatósági voksolás napjához közeledve a polgármesterjelölt programjának fontos pontjait foglaljuk össze.

Egészségügyi miniszterként országszerte megbecsülést szerzett annak idején a kórházak decentralizációjának merész lépésével Cseke Attila. Az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltjeként a váradi egészségügyi ellátás színvonalának további emelését tűzte ki célul. „Ma sajnos nincs egyensúly a meglévő ügyeleti központok és a sürgősségi esetek száma között, ezért ennek megoldására önálló, szakosodott gyermekgyógyászati és fogorvosi ügyeleteket kell kialakítani.” Legalább két gyermekgyógyászati ügyeletre van szükség részben az egészségbiztosító pénztár finanszírozásával, a fogorvosi ügyelet fenntartását pedig az önkormányzat vállalja. Mindemellett újraindítaná az iskolás gyermekek egészségügyi szűrőprogramját (a fogorvosi, hallás-, látás-, vér-, gerinc- és súlyvizsgálato), amely 2010–12 között már működött.

A város idős lakói iránti megbecsülés jeleként elengedhetetlen egy önkormányzati fenntartású idősotthon létrehozása. Hasonlóképpen egyensúlyba akarja hozni a házi idősgondozás támogatását a szolgáltatás iránt megnövekedett igénnyel. Létrehozna egy idősek klubját is, melynek célja a segítségnyújtás a hivatalos ügyintézésben, tájékoztatás az elérhető szolgáltatásokról, baráti beszélgetések, alkotó tevékenységek.

Legalább ennyire fontos az egészség megtartása, ehhez sportlétesítmények kialakítását, a tömegsport önkormányzati támogatását javasolja Cseke Attila. A városrészekben fel kell újítani a meglévő sportpályákat, a tanintézetek sportpályáit korszerűsíteni kell, és ahol nincs, sportolási lehetőséget kell kiépíteni.

A Nagyváradi Városi Sportklubot továbbfejlesztené, azokat a sportágakat támogatná, amelyekben egykor Várad hírnevet szerzett – mint az atlétika, a vívás, a sakk vagy az ökölvívás –, illetve amelyek ma népszerűek a fiatalok körében: a skate, a bmx és a moutain bike. Emellett szükséges egy télen-nyáron működő műjégpálya létesítése.

A tömegsport fellendítését sportkártya bevezetésével ösztönözné: ezzel a meglévő létesítményekben 75%-kal olcsóbban sportolhatnának a váradiak. A díj 50%-át a részt vevő egyesületek állnák, 25%-ot pedig az önkormányzat, így egy polgárnak csupán az ár fennmaradó 25%-át kellene fizetni. Emellett különböző tevékenységeket szerveznének fiatalok, középkorúak és családok számára.

A fiatalság itthon maradásának ösztönzésére is többféle programot valósítana meg Cseke Attila kezdve az egyetemistáknak szóló, hazaváró, itthon tartó ösztöndíjtól a nyelvtanulás és nyelvvizsga önkormányzati finanszírozásán át a középiskolásoknak és fiatal felnőtteknek szánt pályaorientációs és innovációs központ létesítéséig, egyetemi kampusz és bentlakás építésééit. Fiatal családokat segíthet az adócsökkentést is magában foglaló, úgynevezett fészekrakó kedvezménycsomag, a bölcsődei helyek számának jelentős bővítése, illetve az a javaslat, hogy Nagyváradon is teremtsék meg a lombikbébi-programhoz való csatlakozás infrastrukturális feltételeit.

Biztos kezdetet szeretne megteremteni az RMDSZ-es polgármesterjelölt a szociálisan hátrányos helyzetben élő gyermekek számára. Ehhez a roma felzárkóztatási programjában az oktatásra és az egészségügyre fókuszál. Egy mobil egészségügyi szűrőautó működtetését és több gyermekház, illetve délutáni iskola létesítését tartja szükségesnek.

Fogyatékkal élő több ezer nagyváradi polgár hozzátartozóit segítené az úgynevezett Esély-lak létrehozása: itt szakavatott ápolás mellett tölthetnének rövidebb időt a gondozásra szorulók, hogy a róluk gondoskodók is pihenhessenek. Emellett egy felnőttek fejlesztésével foglalkozó rehabilitációs központ és egy védett műhely létrehozása is a terv része.

A meglévő civil szervezetek megmaradásának érdekében és újak megjelenése céljából egy inkubátorház létrehozását tervezi a várban az RMDSZ-es polgármesterjelölt.

A kultúra terén szükségesnek tartja, hogy az önkormányzat 50%-ban támogassa a színházak által szervezett fesztiválokat, emellett művészeti központ, alkotóház létrehozását, regionális nemzetközi alkotótábor megszervezését és állandó kiállítótér létrehozását javasolja az RMDSZ. A pályakezdő művészek számára a felszabaduló Gh. Bariţiu iskolában szolgálati lakásokat alakíttatna ki, a várost népszerűsítő filmek alkotóit pedig egy létrehozandó filmalapból támogatná. Az ifjú nemzedék kulturális nevelését pedig a Varadinum-kártya bevezetésével segítené. Ezzel minden váradi iskola diákjai kedvezményesen látogathatnák meg a városi és egyházi közgyűjteményeket, a helyi színházi előadásokat, illetve a szabadidős létesítményeket (aquapark, állatkert).

Készült az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megbízásából

2020.09.25
Galéria
Kulcsszavak: