Mit kíván a nagyváradi ifjúság?

HUNYADI ISTVÁNNAK, az RMDSZ nagyváradi önkormányzati képviselőjelöltjének a kezdeményezésére szeptember elején ifjúsági konzultációra került sor, amelyet követően megfogalmazták a nagyváradi fiatalok tizenkét pontját. A konzultációban kiemelt helyen szerepelt a köz- és felsőoktatás, amelyről mind a 402 válaszadó úgy nyilatkozott, európai szintre kell felfejlődnie.

„A nagyváradi magyar fiatalokat az utóbbi években senki se kérdezte meg arról, milyennek látják városukat. Ezért azt kérjük a jövendőbeli városi önkormányzattól, hogy lépjen velünk párbeszédre” – mondta Hunyadi István kévpiselőjelölt, aki hozzátette: „Amennyiben tanácsos leszek, az én ajtóm mindig nyitva áll majd előttetek, hogy átbeszéljük, mi foglalkoztat titeket.”

Mindehhez egy elkötelezett városvezetésre van szükség, amely nemcsak az elit számára teremt kiváló oktatási feltételeke. „Tanácsosként teljes mellszélességgel képviselem a nagyváradi magyar iskolák ügyét, mert azt szeretném, ha a kislányom már olyan iskolába járhatna, ahol minden adott ahhoz, hogy élmény legyen a tanulás” – nyilatkozta Hunyadi István, akinek programjában a tantermek korszerűsítése mellett, a diákok egészséges életmódra való nevelése, valamint különböző, pedagógusoknak szóló kedvezmények is helyet kaptak.

Vonzóbbá válni a pályakezdőknek

A tehetséges fiatalok támogatásáról elmondta: „A nagyváradi magyar diákok többet érdemelnek! Figyeljünk jobban oda a művészeti oktatásra, kössünk partnerségeket az iskolák és a városban működő múzeumok, színházak, filharmónia között.” „Legyen Nagyváradon egy hely, ami csak az övék: egy próbatér zenekaroknak, műhelyek és galéria fiatal alkotóknak. Kérjük a tehetséges fiatalok támogatását!”

A pályakezdők munkavállalásával kapcsolatban Hunyadi kifejtette: „Nagyvárad ma nem vonzó egy pályakezdő számára. Hazai szinten magasak az adók, és ehhez képest alacsony a bérezés”. Meglátása szerint a helyzetre megoldást jelentene, ha a város hazaváró és itthon tartó ösztöndíjakkal segítené a pályakezdők elhelyezkedését. A fiatal színész képviselői programjában kiemelt szerepet szentel a civil szervezetek támogatásának. Ezek nagyváradi helyzetéről a képviselőjelölt elmondta: „Én még emlékszem, milyen aktív ifjúsági élet volt Nagyváradon tíz-tizenöt éve. Az önkormányzat azonban megvonta a támogatást a civil szférától, így ma jobbára csak az ifjúsági dolgozók lelkesedése tartják életben az ifjúsági szervezeteket.” Hunyadi javaslata, hogy ifjúsági alap biztosításával segítsék a helyi civil szervezetek működését. Ezzel összhangban, a városnak a megyei kulturális intézmények támogatásában is szerepet kell vállalnia. „Művészeink a város jó hírét viszik szerte a világban. Kérjük a kulturális élet hathatós támogatását: a város legyen partner a fesztiválok szervezésében, működtessen városi galériát, művésztelepet, művészmozit. Kultúra nélkül nincs holnap!”

„Nagyvárad csaknem ezeréves története, épített és szellemi öröksége többet érdemel: legyen Nagyvárad Európa ifjúsági és kulturális fővárosa!” – áll Hunyadi javaslatcsomagjában. A képviselőjelölt kiemeli: „Az ifjúsági és kulturális főváros címek új megvilágításba helyezhetik mindazokat az adottságokat, amelyekkel a város rendelkezik. Egy ifjúsági és kulturális főváros-projekt hatalmas lehetőség, hiszen egy éven keresztül egész Európa, sőt, a világ figyelmét elnyerhetjük”.

A konzultáció egyik sarkallatos pontja a szabadidős lehetőségekre vonatkozott. A válaszadók véleményeiből kiderült, hogy sem a nagyváradi lakosoknak, sem az ideérkező turistáknak nem elegendő a város jelenlegi szabaidősprogram-kínálata. „Elfogadhatatlan, hogy a városban nincsenek jó szórakozóhelyek. Országos fontosságú turisztikai célpont vagyunk, de a jelenlegi szabályozások súlyosan korlátozzák a vendéglátóipari egységek működését. Tegyünk azért, hogy gazdagabb szabadidős programkínálat legyen Nagyváradon: népesítsük be minőségi helyekkel a városközpontot, hogy az itt lakó és ideérkező fiatalok jól érezhessék magukat. Szervezzünk a civil szervezetekkel közösen városfelfedező túrákat, ösztönözzük a helyi értékeket előtérbe helyező programokat, népszerűsítsük a bor- és konyhakultúrát” – mondta el a képviselőjelölt.

Több mozgást és sportot!

Egy egészséges városi közösséghez elengedhetetlen, hogy a lakosok megfelelő körülmények között gyakorolhassák a sportot. Hunyadi István programjában kötelező érvényűvé válna, hogy a város diákjai, a nekik tetsző sportot ingyenesen gyakorolhassák, a lehető legjobb infrastrukturális feltételek mellett. „Építsünk több szabadtéri sportpályát, alakítsunk ki biztonságos gördeszka- és BMX-pályákat. Támogassuk a profi sportot is: legyenek korszerű sporttermeink, felkészült edzőink, elégedett szülők és egészséges gyermekek” – nyilatkozta Hunyadi.

Fészekrakó programot!

„Országosan Nagyváradon a legdrágább a megélhetés. A magas helyi adók, valamint a közszolgáltatások ára nem kedveznek a fiatal családok számára. Éppen ezért kezdeményezni fogom egy fészekrakó program elindítását” – nyilatkozta a képviselőjelölt. A fiatalok szívesebben alapítanának családot Nagyváradon, amennyiben anyagi biztonságban tudhatnák családjukat. A fészekrakó program keretében a fiatal családok különböző kedvezményekben részesülnének a helyi adók és közüzemi számlák terén, így több pénzt tudnak gyermekeik nevelésébe fektetni.

Tisztább, zöldebb Nagyváradot!

„A tömegközlekedés fejlesztésével, bicikliutak építésével és karbantartásával ösztönözzük a lakosokat arra, hogy hagyják otthon autóikat. Legyen autómentes a városközpontunk, és limitáljuk az autósforgalmat az iskolák környékén” – nyilatkozta Hunyadi.

A kiáltvány utolsó pontjában az aláírók önkormányzati ifjúsági stratégiát szeretnének, amely hosszú távon biztosítja a fiatalok jövőjét, és perspektívát kínál mindazok számára, akik itt képzelik el életüket.

Hunyadi István azt javasolja, terjesszék ki az ifjúsági konzultációt egész Nagyváradra, és eredményeit a város ifjúsági szervezeteivel együtt dolgozzák fel. Ezt követően hozzanak létre egy ifjúsági stratégiát, amely az elkövetkező egy évtizedben irányadó kell legyen az önkormányzat ifjúsági döntéseit tekintve.

Készült az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megbízásából

2020.09.25
Galéria
Kulcsszavak: