Szeretem a gyökereimet, ragaszkodom hozzájuk

MÁTYÁS ATTILA evangélikus lelkész gondolatai a közelgő önkormányzati voksolással kapcsolatban.

Tisztelt Olvasó!

Nem kell sokat törni magunkat ahhoz, hogy a mai európai társadalomban felismerjük az identitásvesztés jeleit. Ezt a helyzetet csak nehezíti az az állapot, amelyben nemzetünk évtizedek óta szenved. A folyamatos küzdelem és kitartás nem könnyű feladat. Sokan bele is fáradtak. Elhagyták anyanyelvünket, kultúránkat, és elfogadták a beolvadás kényszerének délibábos ígéreteit.

Igen, ma ezt is meg lehet tenni… ez a könnyebb, a „széles út”. Aki ezt választja, annak fölösleges szavazni mennie.

A demokrácia játékszabályai szerint az állampolgárok joga szavazatukon keresztül akaratukat kinyilvánítani. A választásokon való részvétel tehát véleményünk kimondásának lehetősége. Egyedül szavazatunkon keresztül tudunk hatni a politikai élet alakulására.

Márpedig szükség van arra, hogy a politikai vezetés egy élet- és istentisztelő társadalmi rendhez térjen vissza. Ez minden családnak és minden normálisan gondolkozó embernek az érdeke. Ennek elérése pedig csak úgy lehetséges, ha mindenki elmegy szavazni.

Csak a közös kiállás vezethet változáshoz.

Tudom, most azt kérdeznék tőlem, hogy kire kellene szavazni. Ravasz politikai pártok jó pénzzel már meg is vásároltak némelyeket honfitársaink közül, hogy szép magyar neveik becsapják a választókat, és elhitessék velünk, ők minket is képviselnek. Mások már hadrendbe állították engedelmes választóikat, akik még arra is hajlandók, hogy sorvasztásunk érdekében meggyőződésük ellenére magyar pártra szavazzanak, hogy aztán a tanácsba betuszkolt egy-két bábképviselő segítségével legitimizálhassák sorvasztó politikájukat. Szépen meg is magyaráztak nekünk mindent olyan honfitársainkon keresztül, akiket mi nem választottunk, hanem ők vásárolták meg azokat olcsó pénzen.

Én nem hiszek ezeknek az üres beszédeknek. Arra fogok szavazni, akiről ismerem, hogy eddig mit tett, nemcsak azt, amit mondott. Akikről tudom, hogy megannyi nehézség közepette tudták elérni mindazt, ami közösségünk megtartását szolgálja. Nem tökéletesek, nem hibátlanok és nem csalatkozhatatlanok, de én bízom abban, hogy ezután is küzdeni fognak a parlamentben és a helyi önkormányzatban megmaradásunkért, megerősödésünkért.

Nem engedhetjük meg magunknak a „kétfelé sántikálás” luxusát. Az „oszd meg és uralkodj” régi ismert módszer. Csak az egység tud minket előre vinni. Segítsünk hát szavazatunkkal ezt az egységet elérni.

Készült az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megbízásából

2020.09.25
Galéria