Székelyhídi gazdanap bölcsőt adományozó miniszterrel

Ötödik alkalommal rendezték meg Székelyhídon az Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot, amelynek során vásárral egybekötött termékbemutatót is tartottak.

A kiállítással egybekötött vásár kezdetét jelentő ünnepélyes szalagvágás feladatát dr. Nagy István magyar agrárminiszter, Cseke Attila szenátor, Szabó József megyemenedzser, Skapinyecz Péter, a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (angol elnevezésének rövidítésével: CED) cégvezetője és nem utolsósorban Béres Csaba helyi polgármester látta el. A találkozóra az agrárminiszter kíséretében számos magyarországi szaktekintély is érkezett. Ugyanakkor a hazai gazdatársadalom is széles körben képviseltette magát, illetve jelen voltak a megye RMDSZ-es politikusai is. Az eseménysor a központi parkban kiállított termékek bemutatójával és vásárral vette kezdetét, a vendégek is sorra megtekintették a standok kínálatát, a szakminiszter elbeszélgetett a gazdákkal, érdeklődést mutatott a piaci lehetőségeik iránt. A termelők érmelléki borokat, füstölt, házi húskészítményeket, méhészeti termékeket, gyümölcsöt és szőlőt, vágott és cserepes virágokat, különböző sajtkészítményeket, kézműves tárgyakat vonultattak fel. Mezőgazdasági gépeket forgalmazók is elhozták a kis- és nagygazdák számára ajánlott eszközeiket.

Az eseménysor folytatásaként a gazdafórum helyszínéül a városközpontban felállított nyitott falú rendezvénysátor szolgált. A moderátori feladatokat felvállaló Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő – aki a maga rendjén a találkozót, valamint az RMDSZ és a magyar kormányszervek közötti kiegyensúlyozott partnerségen alapuló kapcsolatot is méltatta – elsőként Béres Csabát szólította mikrofon elé. Az elöljáró köszöntötte a megjelent szaktekintélyeket és politikusokat, valamint a gazdákat mondván, ottlétük a térség gazdasági szerepének növekedését jelenti.

Dr. Nagy István vázolta a magyar agrárium szerepét az Európai Unió színterein azokban a helyzetekben, amikor szembesülniük kell logikátlan, a közép-európai gazdatársadalmakra káros intézkedésekkel, kezdeményezésekkel. Mint mondta, a most dúló világjárvány idején az élelmiszeripar még inkább stratégiai ágazattá válik, ki kell használni a lehetőségeket. Ebben partnerséget ígérnek a partiumi gazdálkodóknak. A Partiumról úgy vélte, mostantól túllépve határvidéki státuszán regionális központtá léphet elő, ily módon összekötve a két országot is. Ugyanakkor figyelmeztetett: ez csak összefogással lehetséges, külső segítségre nem számíthatunk.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke kifejtette: fontosnak tartja, hogy az a közös cselekvés és gondolkodás, amely a helyi, a megyei, valamint országos szinten létezik a gazdák és az érdekvédelmi szövetség között, a továbbiakban is működőképes legyen, Nyitottak a javaslatokra, észrevételekre, ötletekre, az RMDSZ a legmagasabb fórumokon is képviseli a gazdákat, a választópolgárok érdekeit.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke azokat a fejlesztési szegmenseket emelte ki, amelyeket sikerre vittek az eltelt négy év alatt. Szabó József megyemenedzser a gazdák számára újabb források megnyitását szorgalmazta, amely annál is inkább indokolt, mert a térségben élők földszerető lokálpatrióták.

Skapinyecz Péter zárta a felszólalók sorát. Elmondta, jelenleg 22 irodát működtetnek. Céljuk a gazdák termékeinek eljuttatása a megfelelő piacra oly módon, hogy a haszon méltányos része a gazdáknál maradjon.

A beszédek után a „Magyarok kenyere” programban búzát adományozó több mint 70 gazdát oklevéllel jutalmazták. A gazdanap befejező momentumaként dr. Nagy István miniszter Antal Melindának és Antal József falugazdásznak átadta azt az „agrár vándorbölcsőt” amellyel a külhoni magyar mezőgazdaságban dolgozó, gyermeket váró családok igyekeznek segíteni.

2020.09.23
Galéria