Különbséget tenni közügy és politika között

CSUZI BOTOND 33 éves, elektronikai és távközlési mérnök. A nagyváradi repülőtéren mérnökként dolgozik 2011 óta, repüléstechnikai berendezések üzemelésével és karbantartásával foglalkozik. Nős, egy 11 hónapos fiúgyermek édesapja.

– Hogyan lettél megyeitanácsos-jelölt?

– Valószínűleg sokan felteszik ugyanezt a kérdést, talán a fiatalságomra való rácsodálkozás miatt, vagy hogy miért is nem külföldön keresem az utam. Igen, megfordult a fejemben ez a lehetőség is, de a gondolatok valahogy mindig visszatértek az itthonra. Úgy hiszem, van lehetőség itthon is érvényesülni, nem egyszerű, de én bízom abban, hogy az alapos és kitartó munka sikerrel és eredménnyel jár.

– A mai fiatalok közt nem igazán népszerű a politika. Te hogyan értékeled ezt? Politikusnak tartod-e magad?

– Különbséget kell tennünk a közügy és a politika között. Hogy csak néhány példával illusztráljam: ma Nagyváradon mindenki ért a sporthoz, az építészethez és a reptérhez… De sokan ezt elpolitizálják, pedig közügyek! Nem tudok egyetérteni azokkal, akik magukat politikusnak titulálják, és „szakemberként” megmondják a „tutit”. Kell hagyni a profikat dolgozni, ők értik, mit és hogyan kellene tenni, hogy céljainkat elérjük, és a közmegelégedés is meglegyen. Példaként az aktuális ügyek: a Kossuth utcai parkoló vagy a reptéri fiaskó…

– Munkahelyed által is kötődsz a reptérhez…

– A reptér Nagyvárad, de tágabb értelemben Bihar megye Európához való kapcsolódásának köldökzsinórja. Nem egyszerű feladat egy repülőteret szinte a semmiből felfuttatni, erre megvannak az erre szakosodott cégek. A nagyváradi reptér földrajzi fekvése nem igazán számít előnyösnek. Közel van Kolozsvár és Temesvár, Debrecen még közelebb. Meg kell találni azt a piaci űrt, ami ebben a „mágikus” háromszögben megmarad mozgástérnek.

– Mi lenne egy esetleges megoldás?

– Miért ne lehetne például Nagyvárad egy air-cargo (gyorsposta) központ? Hamarosan itt a sztráda, ez reális opció lehetne. Borson épül a vasúti-közúti intermodális terminál, a „csomagszórásra” optimálisak lesznek a körülmények. Utasforgalomra pedig lenne jó pár olyan úti cél, amelyekre üzleti és turisztikai kereslet is volna, de az eddig említett repülőterekről egyáltalán nincs vagy csak heti járat létezik.

– Milyen más terved lenne a megyére vonatkozóan?

– Az eddigi lépések nem voltak rosszak. Biztos lehetett volna jobban, gyorsabban, másképp, de mégiscsak jó irányba indultak el a dolgok. Megemlíteném az ipari parkok létrehozását a megye néhány központjában (Telegd, Székelyhíd stb.). Azt viszont hiányolom, hogy nem sikerült elegendő céget meggyőzni. Szerintem kevés munkahely létesült, és azokra sem a magas hozzáadott értékű termékek előállítása jellemző.

– Lenne konkrét javaslatod erre is?

– Két irányba kellene javítani a dolgokat: intenzívebb meggyőző tevékenységet folytatni a cégekkel, hogy érdemes a Bihar megyei ipari parkokban dolgoztatni, a másik pedig az ingázóknak gyorsabb, kényelmesebb utazási feltételeket kell biztosítani. A cél, hogy az ingázók maradjanak lakóhelyükön, bár naponta bejárnak Nagyváradra, így elkerülhetővé válik a vidék elnéptelenedése. Megoldásként javaslom a Nyugat-Európában és a világ más részén is nagyon népszerű „tram-traint”, azaz villamos-vonatot, ami a vasúti infrastruktúrán jut be a megyeközpontba, de ott már villamossíneken, a városi hálózaton juttatja el a munkahelyéhez legközelebbi megállóhoz az ingázót. Közeli példa a már átadáshoz közeledő Hódmezővásárhely–Szeged nyomvonal, Erdélyben Temesvár, Kolozsvár és Brassó is tanulmányozza a vasúti lehetőségeket.

Készült az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének megbízásából

2020.09.17
Galéria
Kulcsszavak: