A párbeszéd nem lehetőség, hanem kötelesség

Beszélgetés DERZSI ÁKOS szenátorral, a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom alelnökével, az RMDSZ Nagyvárad városi önkormányzati képviselőjelöltjével.

– Önt az RMDSZ Bihar megyei kampányindító rendezvényén mint a katolikus egyház által támogatott jelöltet vezették fel. Miért mondott igent egy ilyen jelölésre?

– Egy ilyen döntést meghozni nem könnyű, hisz teljesen más az országos politizálás, melyben több mint tízéves tapasztalatom van, és más a helyi közösségben folytatott politikai tevékenység. Az utóbbi években a helyi politika szerepe lényegesen megnőtt, és bátran állíthatjuk, hogy fontos szerepe van az országos politika alakításában. Ennek tükrében hiszem azt, hogy hasznos lehet a tapasztalatom a helyi politikai célok megvalósításában. Ugyanakkor az integrációs modell híve vagyok, és úgy gondolom, hogy azok a politikai erők, amelyek bizalmat kaptak a választóktól a kormányzásra, természetes szereplői kell hogy legyenek a helyi politikának.

– Megyei RMDSZ is, Kereszténydemokrata Mozgalom is, akkor most hogyan értelmezze ezt a váradi magyar választópolgár?

– Mint a Kereszténydemokrata Mozgalom megyei elnöke, illetve országos alelnöke kaptam a megtisztelő jelölést a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség részéről. Persze már most tisztázni kell, hogy az RMDSZ listáján indulok, hisz a mozgalom az RMDSZ Kereszténydemokrata Platformja, a belső pluralitást jeleníti meg, ezt szolgálja. Egy kereszténydemokrata mozgalom képes válaszokat keresni és találni a társadalmi élet kérdéseire, természetesen a keresztény értékrenddel összhangban. Tud annyira nyitott lenni, hogy a hasonlóan gondolkodó emberekkel valós párbeszédet folytasson. Politikai pályafutásom alatt mindig kötetlen beszélgetések alapján születtek meg a legjobb törvénykezdeményezések, és általában sikeresen célba is értek.

– Úgy tűnik, az Ön jelenlétével a szociális problémák iránti érzékenység nagyobb hangsúlyt kapna a mindennapi önkormányzati munkában.

– Mint a nagyváradi Caritas Catolica egykori ügyvezető igazgatója, volt lehetőségem megtapasztalni, hogy hány és hány rászoruló, magára maradt idős ember, alapvető gondozást, ápolást nélkülöző polgár van ebben a városban. Az idősek ellátását az egyházakon és néhány egyesületen kívül senki fel nem vállalja. Nincsen kellő számú otthon. A házi gondozás alulméretezett a szükségletekhez képest. A szociális konyhák száma és kapacitása is elmarad az elvárásoktól. Bőven van mit tenni szociális téren is.

– Ugyanakkor nem mehetünk el amellett, hogy egy nemrég indult projektje megtette első lépéseit az országos ismertség irányába. Mit lehet tudni a Kultikáról?

– A Kultika hosszú távú projekt, kifutását több évre terveztük. Alapvető célja, hogy visszahozza a közbeszédbe a keresztény erkölcs és életforma alapvető gondolatait. Legfőképp azt, hogy ez a dolog túlmutat a napi politikán, hogy nem bűn, nem szégyen arról beszélni, s hogy bármi is történt az elmúlt sok-sok évtizedben, kultúránk, erkölcsünk a világ eme részén gyökereiben még mindig keresztény. Fellelhető mindennapjainkban, csupán észre kell vennünk, s fel kell vállalnunk. Ami a lapot illeti, a Kultika keresztény gondolkodást, szemléletet sugárzó folyóirat. A Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom negyedévenként megjelenő lapja.

– Tehát az ön ajánlata a váradi közösségnek a letisztult, párbeszéden alapuló politizálás?

– Igen, én mindig párbeszédet ajánlok, mert hiszem, hogy a párbeszéd nem lehetőség, hanem kötelesség. Nem ellenfelet látok a másikban, inkább az érdekel, hogyan élhetünk együtt.

Készült az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének megbízásából

2020.09.16
Galéria
Kulcsszavak: