Hamarosan szabad a színház Nagyváradon

Szeptember 20-ától újranyílnak a nagyváradi Szigligeti Színház belső terei. A csaknem hathónapnyi kényszerszünet után a váradi teátrum fesztivállal ünnepli az újrakezdést.

Szeptember 20–27. között a HolnapUtán Fesztivál nyolcadik kiadása, illetve miniévad várja a nézőket. Az eseménysorozat nyolc napja alatt 14 előadást láthatnak, lesz többek között három bemutató, valamint a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának és a Yorick Stúdiónak a vendégprodukciói.

Szeptember 20–27. között megkezdődik a 2019/2020-as évad elmaradt bérletes előadásainak pótlása, az első szakaszban A Schroffenstein család, a Tündér Lala, az Y, valamint a Lila ákác című produkciókat láthatja a közönség. Műsorra tűzik a Nagyvárad Táncegyüttes Katonaének című folklórelőadását, valamint a Lilliput Társulat János vitéz, A csodálatos kalucsni, A boldogság madara című gyermekprodukcióit, illetve a Valahol Európában című musicaljét is.

Az augusztusi szabadtéri előadásokat követően, szeptember 20-án a Szigligeti Színház nagytermében láthatja a közönség a Szigligeti Társulat improvizációkra épülő, Főnixterv című előadásának beltéri premierjét.

Szeptember 21-én O. Horváth Sári Gyerekjáték című új drámájával ünnepli a társulat a magyar dráma napját. A gyermekvállalás és a párkapcsolat tabunak számító kérdéseivel foglalkozó előadást a Szigligeti Színház és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház drámapályázatának debüt-díjas szövegéből Szilágyi Bálint rendezte.

Szólótáncok címmel bemutatót tart a Nagyvárad Táncegyüttes is: a szeptember 22-én debütáló, egész estés előadásban három kortárs táncos három egyéni produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők a Szigligeti Stúdióban.

Szeptember 23-án 17 órától Elise Wilk brassói szász származású román drámaíró Eltűntek című előadásával vendégszerepel Nagyváradon, a Szigligeti Stúdióban a marosvásárhelyi Yorick Stúdió. Az Eltűntek egy erdélyi szász család történetét meséli 1945-től napjainkig. A dokumentálás a szibériai kitelepítések túlélőivel és az 1990 után kivándorolt szászokkal készített interjúk, oral history módszerrel írt könyvek, irattári dokumentumok és sajtóanyagok alapján történt, de a szöveg maga a szerző személyes tapasztalataiból ihletődött. A történet három részre tagolódik Románia történelmének három kulcsfontosságú eseményéhez kapcsolódva: 1944–45 (amikor a németeket szovjet munkatáborokba deportálták), 1989–1990 (a romániai forradalom, melyet a német kisebbség tömeges kivándorlása követett) és 2007 (Románia csatlakozása az Európai Unióhoz).

Szeptember 24-én 19 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata lép színpadra a Szigligeti Színház nagytermében Henrik Ibsen A nép ellensége című előadásával. A történet kiindulópontja egy rendőrségi hír, ebből írta meg Ibsen a polipként mindent megfojtó korrupció drámáját. Egy norvég kisváros legfőbb bevételi forrása és egyben sokak megélhetésének záloga a helyi gyógyvíz. A polgármester testvére, dr. Stockmann azonban felfedezi, hogy a gyógyulni vágyókat súlyos fertőzésveszély fenyegeti, a gyógyforrások vize mérgezett. Az ember vagy a pénz? Egy közösség megfosztása a fellendülés lehetőségétől vagy a fellendülésért cserébe szabad utat adni mások mérgezésének? A hatalom torzulásával szembeszegülő doktor készen áll a társadalmi tettre. Családjával az oldalán elindul a mindent megváltó csoda beteljesítésére. Ibsen társadalmi drámájában egyéni érdek és társadalmi felelősség feszül egymásnak, szembeállítva az egyént a megélhetését féltő közösséggel és annak hangadóival.

Az előadásokra jegyek a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. Elővigyázatossági okok miatt az egy háztartásban élők egymás mellé szóló jegyeket csak személyesen, a színház jegypénztárában vásárolhatnak. A színház jegyirodája kedden és csütörtökön 10–19 között, szerdán és pénteken 13–19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt tart nyitva (hétfőn zárva). A járványügyi intézkedések értelmében a színház jegypénztára 15 perccel az előadás megkezdése előtt bezár. A további járványügyi szabályozásokról a Szigligeti Színház honlapján, valamint közösségimédia-oldalain olvashatnak.

PROGRAM – SZEPTEMBER 20-27.

Szeptember 20., vasárnap 17 óra, Árkádia Színpad: Petőfi Sándor: János vitéz; rendező: Urbán Gyula

Szeptember 20., vasárnap 20 óra, Szigligeti Színház, nagyterem: Főnixterv; r.: Botos Bálint

Szeptember 21., hétfő 18 óra, Szigligeti Színház, nagyterem: Katonaének; r.: Mihályi Gábor

Szeptember 21., hétfő 20 óra, Szigligeti Stúdió: O. Horváth Sári: Gyerekjáték; r.: Szilágyi Bálint

Szeptember 22., kedd 18 óra, Árkádia Színpad: G. J. Matvejev: A csodálatos kalucsni; r.: Seres Lajos

Szeptember 22., kedd 19 óra, Szigligeti Stúdió: Szólótáncok

Szeptember 23., szerda 17 óra, Szigligeti Stúdió: Elise Wilk: Eltúntek; r.: Sebestyén Aba; Yorick Studio

Szeptember 23., szerda 19 óra, Szigligeti Színház, nagyterem: Heinrich von Kleist: A Schroffenstein család;

r.: Kovács D. Dániel

Szeptember 24., csütörtök 15 óra, Szigligeti Stúdió: Szabó Magda – Egressy Zoltán: Tündér Lala; r.: Tóth Tünde

Szeptember 24., csütörtök 19 óra, Szigligeti Színház, nagyterem: Henrik Ibsen: A nép ellensége; r.: Keresztes Attila; Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat

Szeptember 25., péntek 18 óra, Árkádia Színpad: A boldogság madara; r.: Szabó Attila

Szeptember 26., szombat 20 óra, Szigligeti Színház, nagyterem: Y; r.: Balogh Attila, Benedek Zsolt

Szeptember 26., szombat 20 óra, nagyváradi vár (esőnap: szeptember 27.): Dés–Nemes–Böhm–Korcsmáros–Horváth: Valahol Európában; r.: Györfi Csaba

Szeptember 27., vasárnap 19 óra, Szigligeti Színház, nagyterem: Szép Ernő: Lila ákác; r.: Botos Bálint; utána: díjátadó ünnepség.

2020.09.08
Galéria