IV. Béla király várasfenesi szobra

A három évvel ezelőtt megtartott Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok alkalmával avatták fel Várasfenesen IV. Béla király mellszobrát.

Molnár Csaba, az RMDSZ várasfenesi körzeti szervezetének elnöke kifejtette: IV. Béla király szobrát 2017 novemberében állították fel a református templom kertjében. Az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a helyi közösség támogatásával megvalósuló alkotás Deák Árpád szobrászművész munkáját dicséri. A Szövetség az egyházakkal és a civil szervezetekkel karöltve igyekszik erősíteni a közösségeket „a végeken” is, e célt szolgálják a szoboravatók is.

A mellszobor a református templom udvarán található, a világháborús áldozatok turulmadaras emlékműve mellett helyezkedik el. IV Bélát második honalapítónak is nevezik, ugyanis neki tulajdonítják a falu határában állt vár építtetését. „A romok egy viszonylag nagy kiterjedésű vár létezésére utalnak, amelynek szabálytalan négyzet alapja volt. (…) Az a legenda született róla, miszerint IV. Béla alapítása lett volna, és ezért Bélavárnak nevezik” – ezt olvashatjuk az egyik lexikonban a Várasfenes határában található várromról. A helyiek nemzeti büszkeségét tovább erősítheti, hogy 2017-ben ünnepi istentiszteleten avatták fel IV. Béla király (1206–1270) mellszobrát.

Béla vára az évszázadok során romhalmazzá vált, mára csak egy falmaradvány áll belőle. A király a gyepűk (határvonalak) védelmére építtetett várakat, ezek sorába illeszkedhet a fenesi is, melyet a település 1291-es első írásos említésekor már jegyeznek, tehát az előtt emelték.

Történelmi tanúságtétel

Tehát Várasfenesre nem véletlenszerűen került IV. Béla szobra, hanem a váralapító emléke előtt tiszteleg így a helyi közösség. A király a kegyetlen, romboló tatárdúlás után, válságos körülmények között szinte újjáépítette az országot.

IV. Béla kora valódi történelmi tanúságtétel, hogy ne örökítsük át a perlekedést, tanuljunk mások hibájából, tudjunk áldozatot hozni, és ne engedjük magunkat rossz eszközként felhasználni. Mint ahogy IV. Béla sírfeliratán szerepel: „Csalfa lapult, szent béke virult, becsület vala ottan”. Jó volna ezt szellemiséget a továbbiakban is képviselni.

Megtudtuk, hogy megfelelő időben és alkalommal, amikor a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, ünnepi istentisztelet keretében a várasfenesi református gyülekezet megkoszorúzza majd IV. Béla király mellszobrát.

Készült az RMDSZ megbízásából

2020.09.04
Galéria