Református imahely a magaslaton

A síkból szökell elénk a kaptató, mely a templomkert magasába vezet. A kapu innenső oldalán lustán nyújtózik az utca, mint aki tudja, jól végezte dolgát: Belényesújlak legfontosabb közintézményeit sikerült összekötnie. De az istenháza magasztosabb, fennköltebb, legalábbis így gondolhatták azok, akik a XIV. századba e magaslatra emelték az első imádkozó helyet.

A hét évszázados építmény nyomait még őrzi a mai templomhajó nyugati része, amiből „kinőtt” az 1800-as években a Luther hitörökösei által emelt Istenháza Belényesújlakon. A templomépítők között kevés lehetett a statikai mérnök, hiszen a magaslat gyakran „nyugtalankodott”, így hathatós beavatkozásra volt szükség a megcsúszás megakadályozásához. Odaszánt hívekről árulkodik a gondozott templomkert, a frissen nyírt fű, a példaértékűen gondozott virágágyások.

A világháborúban elesetteknek emlékművet állítottak a templomkertben, ami elől sohasem fogy el a virág. A II. világháború utolsó felvonásához közeledőben, 1944. szeptember 16–17-én a visszavonuló magyar hadsereg 13 honvédje Belényesújlakon vesztette életét. Tetemüket egy gödörbe hányták a biztos feledés reményében, de a bátor utókor a temetőben az RMDSZ segédletével emlékhelyet emelt poraik fölé.

A templomba is bekukkantottunk, Petrucz János-Zoltán nagytiszteletű úr szeretettel fogad bennünket. Elújságolja, hogy az 1676-tól jegyezett lelkészek sorában ő a 15. Három éve érkezett püspöki kinevezéssel az egyházközségbe a Belényesújlakon négy évtizedet szolgált Boros István nyomdokaiba lépve. Petzrucz tiszteletesnek, aki 2000-ben végezte el a teológiát, parókus lelkészként ez a harmadik szolgálati helye. Egy érmelléki közösségből érkezett a Belényesi-medencébe, de a kevesebb lélekszámért kárpótolja, hogy templomba járó, az egyházközséget támogató gyülekezet fogadta.

1910-ben 926 magyar és 367 román lakosa volt Belényesújlaknak, a 2011-es népszámlálási adatok szerint 350 magyarra és 197 román ajkúra csökkent az itt élők száma. Ezt a folyamatos létszámapadást támasztják alá az egyházi adatok is:az elmúlt évben tíz temetésre négy keresztelő jutott. Tavaly 11 konfirmáló volt, az azt megelőző évben is megvallották hitüket a fiatalok a gyülekezet előtt, de az idén és még jövőre sem kerül sor ilyen egyházi eseményre.

Jó állapotban lévő paplakot vett örökül Petrucz, amely a hajdani temető fölé épült. Az egyházközség rendelkezik egy további ingatlannal, ebben óvoda és közösségi ház működik, nyílászáróinak cseréjére a megyei RMDSZ-től kaptak támogatást. Az elmúlt évben a magyarok Szövetsége ismét belenyúlt a bugyellárisba, és finanszírozta a templomhoz vezető sétány térkövezését.

Holland testvértelepülés támogatásával 2013-ban sikerült megvásárolniuk egy hajdani híres vízimalmot, amit a Körös malomárka táplál. Ezt tervezik felújítani, üzembe helyezni. Volt olyan elképzelés, hogy villanyáram termelésére fognák a gépezetet, de nem áll tőlük távol a turisztikai látványosságként való bemutatása sem.

Készült az RMDSZ megbízásából

2020.09.03
Galéria
A gondozott református istenháza Belényesújlak magaslatán
Emléket álljtottak a világháborúban elesetteknek
Vízimalom lehetne a turistalátványosság Belényesújlakon
Petrucz János Zoltán református lelkipásztor