Közösségmegtartó szoborállítás

A 2013-ban debütált Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok alkalmával az RMDSZ Bihar megyei és a helyi szervezetei, az egyházi közösségek és a civil szerveztek együttműködésének köszönhetően a Belényesi-medence több településén szoborállításra került sor. Tavaly Belényesújlakon II. Rákóczi Ferenc büsztjét avatták fel a református parókia előtti téren.

Fontosnak tartották Belényesújlakon is, hogy legyen egy olyan helyszín kialakítva, ahol az itteni magyar közösség is méltón összegyűlhet ünnepeiken. Balog Emőke iskolaigazgató kérdésünkre elmondta, hogy az RMDSZ megyei vezetősége és a helyi közösség egyeztetése nyomán esett a választás a II. Rákóczi Ferenc fejedelemre. Az ő személye a Körös völgyében lezajlott harci események okán kötődik Belényesújlakhoz.

Deák Árpád alkotásának tavalyi leleplezése kiemelkedő egyházi és közösségi esemény volt az ott élő magyarság számára. A mellszobor leleplezésének feladatát Cseke Attila szenátor, a Szövetség  Bihar megyei szervezetének elnöke és Dénes István református esperes látta el.

Készült az RMDSZ megbízásából

2020.09.03
Galéria
Kulcsszavak: