Haladnak a nagyváradi speciális oktatási központ építésével

PÁSZTOR SÁNDOR, a Bihar Megyei Tanács elnöke augusztus 31-én, hétfőn megtekintette a nagyváradi speciális oktatási központ építésének munkálatait.

A nagyváradi Ceyrat utca 4. szám alatti kampusz létesítése két ütemben zajlik, már megkezdődött az elemi és gimnáziumi oktatásnak helyet adó ingatlanok építése, a második ütemben a középiskolai osztályok számára épülnek majd meg a helyiségek.

„Már javában folynak a munkálatok az iskolaközpontnál, jelenleg az alapozás történik szinte mindegyik épületnél – fejtette ki Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke. – Ez fontos beruházás, értéke mintegy 78 millió lej áfával együtt. A Bihar Megyei Tanács erre az évre körülbelül 20 millió lejt különített el erre a célra, ebből 4 millió lejt az idén januárban megszavazott éves megyei költségvetésben. A fennmaradó 16 millió lej pedig abból az 50 millió lejes kölcsönből használható fel szükség esetén, amit a megyei önkormányzat jóváhagyott néhány héttel ezelőtt. Tehát ha a munkálatok olyan ütemben haladnak, hogy ez utóbbi összegre is szükség volna, akkor az lehívható a hitelkeretből, így folyamatosan biztosítani tudjuk a beruházás finanszírozását erre az évre. Többszöri egyeztetés után sikerült elérni, hogy az iskolaközpont kivitelezésének költségeire európai uniós forrásokat ad majd a szakminisztérium. A kampusz építése Bihar megye egyik legnagyobb szabású beruházása az Erdélyi-szigethegység turisztikai útjának építés mellett, amely munkálat szintén jól halad.”

Az iskolaépítő beruházás mintegy 2,8 hektáron zajlik, ebből körülbelül 1,9 hektárt építenek be. A munkálatok elkezdésének ideje 2020. augusztus 12. volt, a tervek szerint a kivitelezésre 36 hónap jut. A nagyváradi speciális oktatási központ létrehozásához összesen nyolc épületet húznak fel, ebből hat teljesen új lesz, kettő esetében pedig teljes felújítás történik. Az épületekben helyet fog kapni az étkezde, két orvosi rendelő, bentlakás, iskola, vízterápiás kezelésekhez használható medence, könyvtár, valamint sportterem és szakműhelyek. Lesz focipálya és játszótér, valamint egy park is. A modern, a kor igényeinek megfelelő iskolaközpontban minden lehetőség adott, hogy a speciális oktatásban részesülő gyermekeket a legjobb feltételek között képezzék.

2020.08.31
Galéria