Lépést tartanak a változásokkal

SZEBENI SÁNDOR 2016 októberétől Hegyközpályi megbízott polgármestere. Az utóbbi évek eredményeiről, valamint a község terveiről beszélgettünk az irodájában.

A polgármester elsőként a két új orvosi rendelőt említi – a hegyközszáldobágyit és a hegyközújlakit, – a korszerű, szinte teljesen megegyező két ingatlan bérbeadási licitációja van már csak hátra. „Sürgető lenne a páciensek szempontjából, többeket én magam szállítottam Száldobágyról Pályiba, az újlakiak pedig átmentek Csatárba, hiszen ott ugyanaz az orvos rendel. Ezek az új rendelők bárhol megállnák a helyüket, be is vannak rendezve. Egyébként maga a bérbevétel tulajdonképpen jelképes, hiszen a fenntartási költségek legnagyobb részét maga az önkormányzat állja.”

Az elöljáró is említi a mellékletünkben részletesen bemutatott aszfaltozási, útkorszerűsítési projektet. Különösen a száldobágyi szakaszra fért rá a felújítás, hiszen igen rossz állapotban volt a burkolat. Természetesen a következő időszakra is vannak ezzel kapcsolatos teendőik, hiszen akadnak még elsősorban mellékutcák, ahol a megrongálódott burkolaton dolgozni, aszfaltozni kellene. Lesz még egy útprojektjük: a váradi tüdőkórháztól Száldobágy felé aszfaltoznak.

Az elöljáró büszke arra, hogy a közvilágítást teljesen át tudták állítani LED-es égőket tartalmazó lámpákra mind a három faluban. Ezt saját forrásokból tudták megvalósítani. Ugyancsak a közvilágítást érinti, hogy két megyei útszakaszon a települések között is világítótesteket helyeznek el, méghozzá a szerpentintől a pályi buszmegállóig, valamint Száldobágy szélétől a megyeszékhely határáig. Ezt abból a pénzből tudják megcsinálni, amit a NIS Petrol cégtől kaptak cserébe azért, hogy a vállalat szakemberei a környéken kutatásokat végezhettek, talajrezgéses technológiával kutattak kőolaj vagy földgáz után a mélyben. „Fizettek azoknak a gazdáknak is, akiknek a nagy méretű, speciális járművel kárt okoztak a veteményeikben, továbbá nekünk, az önkormányzatnak is, azzal a kéréssel, hogy a pénzt olyan célra költsük, ami meglátszik. Hát a megyei út menti közvilágítás modern lámpákkal biztosan látszani fog. Egyébként ezzel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg halkan, talán jobb lenne, ha nem találnának a lábunk alatt kőolajat vagy gázt, mert félek, annak a kitermeléséből számunkra több kár származna, mint haszon.”

A Hegyközpályiban létrejött új lakótelepen, az Orizont 2-ben új óvoda épül ezer négyzetméter hasznos felülettel, három tanteremmel, külön játszóteremmel és minden egyéb szükséges helyiséggel – tudjuk meg az elöljárótól. A beruházás értéke mintegy 650 ezer euró, ebből 120 ezer euró az önrész, ennyivel kell a községnek hozzájárulnia a kivitelezéshez. Ottjártunk idején a külső rész már késznek mutatkozott, odabent éppen a járólapokat fektették le, illetve a lámpatesteket kell még felszerelni.

Szebeni Sándor arról is beszél, hogy a pályi kultúrház rendbe van téve, tartanak benne rendszeresen gyermekprogramok, kivéve az idei évet, amikor a járvány miatt ezek tavasztól elmaradtak. A nőnapi bált sem tudták már megtartani, s szinte biztos, hogy a szüreti bálra sem kerül sor.

A járvánnyal kapcsolatban rákérdezünk arra is, hogy volt-e a községben megbetegedés. „Egy esetről tudunk, az illető kórházban is volt ugyan, de nem voltak komoly tünetei. Rajta kívül akadtak néhányan, akik házi karanténban töltöttek el napokat, olyanok, akik külföldről tértek haza.”

A községháza udvarának hátsó részében hamarosan elkezdődhet az új polgármesteri hivatal építése. Egy határon átívelő projekt segítségével finanszírozzák a munkát, a hajdú-bihari kisvárossal, Derecskével együtt nyerték el a támogatást. „Már megvan minden engedélyünk rá” – teszi hozzá a polgármester. Amúgy gyűlések, családi események megtartására a mostani hivatallal átellenben van egy megfelelő termük; az egykori szövetkezeti épületet vették át és újították fel, ott tartják a polgári esküvőket is.

Újdonságot jelent Pályi községben, más bihari településekhez hasonlóan, hogy mindhárom faluban térfigyelő kamerákat szereltek fel. Érdekességet is említ Szebeni Sándor: egy alkalommal a kamera felvétele tisztázott valakit, akit bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg. A polgármester irodájában van egy számítógép, ahová a felvételek befutnak, azokat a rendszer mintegy húsz napig tárolja. A kameráknak fontos szerepük lehet abban is, hogy lefüleljék az illegális szemétlerakókat. „Sokan hordják ki a városból illegálisan a szemetet, törmeléket, s a környezetvédelmisek minket vettek elő, miért nem tudjuk ezeket a személyeket megfogni. A kamera a járművek rendszámát is olvashatóvá teszi.”

A következő időszakra nagyon fontos és sürgős lenne a hajdani pályi gyümölcsös helyén megépült 4-500 ház csatornázása, ivóvíz már van azon a részen is. Napról napra épülnek a házak a volt pártfarm környékén, ahogy Száldobágy szélén is, ez a falu pár éven belül összenő Nagyváraddal. A község területének kilencven százaléka beltelek, ezért az önkormányzat köteles kiadni az építkezési engedélyt bárkinek, akinek a telke megközelíthető.

Arról is érdeklődtünk, mennyire befolyásolja a több száz éves múltú falu életét, a lakosság létszámát az, hogy új lakónegyedek veszik körül. „A lakosság létszáma több mint kétszeresére duzzadt, ami megterheli a polgármesteri hivatal mindennapi munkáját, rengeteg ügyes-bajos gonddal keresik fel. Tavaly tizennégyezer beadványt iktattak a polgármesteri hivatalban, ezek nagy része az új negyedek lakóit érintette. Az elmúlt néhány esztendőben mintegy ezer építkezési engedély lett kiadva” – érzékelteti a helyzetet Pályi község polgármestere.

Készült Hegyközpályi Község Polgármesteri Hivatala megbízásából

2020.08.30
Galéria
Szebeni Sándor, Hegyközpályi község megbízott polgármestere
Hegyközpályi a magasból Fotó: Bauman Dieter-Gergő
Szoborpark a községközpontban, a kultúrházzal átellenben
Kulcsszavak: