Oktatás és hagyományőrzés

Hegyközpályiban az új lakónegyed kialakításával új óvoda nyitotta meg kapuit. A tanintézet létrehozásában a helyi önkormányzat nyújtotta a legtöbb segítséget.

Szilágyi Mónika igazgatónő elmondása szerint a községben magyar nyelvű oktatás folyik óvodai és elemi iskolai szinten is. Az elemi osztályokban szimultán oktatási rendszerben tanítanak, tehát összevont osztályok vannak, az előkészítőtől a negyedik osztályig. Az óvodában szintén vegyes csoportok vannak, a kicsitől a nagy csoportig. Jó kapcsolatot tartanak fenn magyarországi óvodákkal, és az iskolákkal minden évben különféle projektekben vesznek részt. Hogy csak néhányat említsünk a legfontosabbak közül: természetvédelemmel kapcsolatos foglalkozások, olyan iskolán kívüli tevékenységek, amikben az óvodások az iskolásokkal együtt vehetnek részt, falunapokon való fellépések, hagyományőrző táncos műsorok és több olyan tevékenység is, amikben a három falu gyermekei együtt vehetnek részt. Az ovisok körében hatalmas sikernek örvendenek a népi gyermekjátékok.

Az igazgatónő számára a hagyományőrzésnek fontos szerepe van a mindennapokban, ezt támasztja alá az is, hogy Hegyközcsatár szülötteként az egyetemi szakdolgozatát is Néphagyományok, népszokások a Hegyközben témában írta. Több olyan nyertes pályázat megírója és lebonyolítója, amelyek segítségével népviseleti öltözéket varrattak a gyermekeknek. Örül annak, hogy a község magyar gyermekei anyanyelvű oktatásban részesülhetnek, és ezért nem is kell messzire utazniuk.

Az önkormányzattól és a szülőktől is maximális támogatást kapnak. 2008 óta az óvodások és iskolások minden decemberben Mikulás-csomagokat kapnak. A polgármester mindenben segít a tanintézeteknek, a helyi bábelőadásoknak a kultúrotthon ad teret, és amikor az iskolásokkal a nagyváradi színházba látogatnak, akkor az iskolabusz kényelmében és biztonságában utazhatnak.

Készült Hegyközpályi Község Polgármesteri Hivatala megbízásából

2020.08.30
Galéria
Szilágyi Mónika, a hegyközpályi tanintézet igazgatója
Elkkészült az új óvoda
Kulcsszavak: