Sima úton Váradtól Pályiig és még tovább

A 2020. esztendő legjelentősebb infrastrukturális beruházása Hegyközpályi községben a Száldobágyon keresztül Nagyváraddal összekötő út teljes felújítása volt. A munkálatokat a Bihar Megyei Tanács finanszírozta, és ezzel nagymértékben megkönnyítette a községbeliek közlekedését.

Az előkészítő munkálatok még kora tavasszal megkezdődtek, majd áprilisban érkeztek meg az aszfaltozógépek az út Nagyvárad felőli végéhez. Innen haladtak szakaszosan az új aszfaltréteg leterítésével, mígnem június végére teljesen befejeződött a Hegyköz kistérség egyik legjelentősebb útjának a felújítása, amely ráadásul áthalad Hegyközpályin és Hegyközszáldobágyon is.

Az útfelújítást hosszas adminisztrációs folyamat előzte meg, ugyanis ennek az útnak egy része Pályi, a másik része pedig Nagyvárad önkormányzatának fennhatósága alá tartozik. Miután megszületett az elvi beleegyezés arról, hogy mindkét polgármesteri hivatal átadja a megyei önkormányzat kezelésébe a szóban forgó útrészeket, hogy a Bihar Megyei Tanács elvégeztethesse a felújítást, megkezdődött a tervezés, majd pedig a már szemmel látható és kézzel tapintható kivitelezés.

Sokan kételkedve fogadták a hírt, hogy ezt az utat rendbe teszik, de látható, hogy megvalósult a környéken lakók álma. A pályi polgármesteri hivatal és a megyei tanács együttműködése révén immár sima aszfaltúton, zökkenőmentesen közlekedhetnek az erre járók. Az új út egyébként nemcsak kényelmi szempontból fontos, mert amióta jelentősen javult a közmű- és közúti infrastruktúra, nagymértékben nőtt az ingatlanok piaci ára is. Sőt mióta Hegyközújlak felé is megépült a Száldobágyról egyenesen ide vezető út, valamint újraaszfaltozták a másik bekötőutat, valamennyi eladó ház elkelt a faluban. Főleg Nagyváradról költöznek ki, akik vidéki tiszta levegőre, nyugalomra, ugyanakkor városias infrastruktúrára vágynak.

A Bihar Megyei Tanács a Várad–Száldobágy–Pályi út felújításával egy olyan projektet vitt végig, amely hosszú időre megoldja a hegyköziek közlekedési gondjait. 2019-ben a másik, Nagyvárad–Hegyközpályi–Hegyközcsatár–Siter–Sitervölgy közötti főutat tette rendbe ugyancsak a magyar vezetésű megyei önkormányzat.

Készült Hegyközpályi Község Polgármesteri Hivatala megbízásából

2020.08.30
Galéria