Közeleg a gázbevezetés

Nem túlzás azt állítani, hogy Hegyközpályi község történetében az egyik legfontosabb, immár folyamatban lévő beruházás a földgáz bevezetése. Amint SZEBENI SÁNDOR polgármestertől megtudtuk, immár harmadik éve, hogy elindult ez a projekt, most tartanak a hatástanulmányok elkészítésénél, abban bizakodnak, hogy év végére már kiírhatják a kivitelezési licitációt, aztán következhet a kivitelezés sok munkával és költséggel járó időszaka.

Mintegy 50 kilométernyi gázvezeték megépítéséről van szó. „Mind a három faluba elvisszük a gázt, természetesen az új lakónegyedekbe, valamint a hajdani gyümölcsösben épült házakhoz is” – mondja az elöljáró. Saját költségeik mellett a megyei önkormányzattól kaptak forrásokat az előkészítő munkálatok, illetve a hatástanulmány elvégzésére.

Korábban úgy indult a projekt, hogy részt vállaltak egy Élesddel közös, mintegy húsz községet magában foglaló konzorciumban, később ebből kiváltak, mert a települések eltérő anyagi lehetőségei miatt akadozott a folyamat, s úgy értékelték, hogy külön gyorsabban haladhatnak a beruházással. „Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a földgázt mielőbb be lehessen vezetni a községben élők otthonaiba” – mondja Szebeni Sándor.

Miután elkészül a hatástanulmány, azt beterjesztik a Distrigaz Vest gázszolgáltató szakcéghez, annak a munkatársai határoznak majd a munka menetéről. Kérdésünkre, hogy a gázbevezetés szempontjából előnyt jelent-e Nagyvárad közelsége, a polgármester a fejét rázza, illetve magyarázatul elmondja, hogy a fővezeték Margitta felől Bihar község mellett halad el, igen közel, alig százötven méternyire a község határától.

Készült Hegyközpályi Község Polgármesteri Hivatala megbízásából

2020.08.30
Galéria
Kulcsszavak: