„A mi érdekünk, hogy itthon tartsuk a gyerekeket”

Tavaly kezdték építeni, és remélhetőleg jövőre már fogadhatja a gyerekeket Bihar új óvodája, amire európai uniós pályázattal nyert finanszírozást a község önkormányzata.

Összesen 122 kisgyerek jár a Bihar községi tanintézethez tartozó óvodákba, közülük négy csoportnyi a községközpontban lévő rövid programos és napközis óvodákba. A bihari óvodák épületét az önkormányzat bérli a római katolikus és a református egyháztól. Ez és a helyhiány is indokolta, hogy a község megpályázta egy saját óvoda megépítéséhez szükséges támogatást, és meg is nyerte.

– Hol tart most az új óvoda építése? – érdeklődtem Sárkány Beátától, a hat bihari óvónő egyikétől.

– Már pirosban áll az épület, tető is van, a belső munkálatok vannak hátra. A víz-, villanyszerelés, a vizesblokkok kialakítása, a padlóburkolás, a konyha is hiányzik még. Ebben a tanévben sajnos még nem költözhetnek át a gyerekek, de következőben biztosan.

– Milyen óvodai csoportok költöznek oda?

– A Biharon lévő három magyar csoport, ezek közül kettő napközis programmal működik, egy normál programmal, és a meglévő normál programos román csoport.

– Mi lesz az új tanintézetben?

– A négy csoport mindegyikének lesz külön terme saját irodával és mosdóval, emellett lesz egy étkező, konyha és orvosi ügyeleti szoba.

– Van igény egy ilyen létesítményre?

– A szülők és mi, óvónők is nagyon várjuk már, hogy kész legyen. Egyre nagyobb az igény itt, Biharon a napközis óvodai szolgáltatásra. A kisgyerekes családokban a szülők dolgoznak, délután nem mindenki tudja megoldani a gyerek felügyeletét. Az sem megoldás, hogy elvigyék máshová, Váradra a gyerekeket, ahol van napközis óvoda. A kicsiknek is rossz a sok utazás, meg nincs is mindenkinek autója, hogy azzal szállítsák a gyereket. Az új óvodában pedig lesz mód a napközis ellátás bővítésére, a gyerekek ott megebédelhetnek, a saját konyhánk működtetése ezt is lehetővé teszi. A mi érdekünk, hogy itthon tartsuk a gyerekeket, és remélem, hogy itt is maradnak, s akkor újabb csoportokat indíthatunk, még az új épület bővítésére is szükség lehet. A mostani épületek bérleti díját meg a körülmények további javítására, tanszerekre, játékokra, metodikai eszközökre fordíthatja az önkormányzat.

Készült Bihar Község Polgármesteri Hivatala megbízásából

2020.08.29
Galéria
Sárkány Beáta óvónő alig várja az új óvoda átadását
A belső munkálatok vannak még hátra az 1000 négyzetméteres, modern tanintézetben
Kulcsszavak: