Fejlesztik a víz- és a szennyvízhálózatot

Bihar községben korszerűsítik a víz- és a szennyvízhálózatot is. Az új vízhálózat hosszúsága 24 kilométer lesz, a csatornarendszeré pedig 36 kilométer.

A nagyszabású beruházásokat a fejlesztési minisztérium programjai révén finanszírozzák. A víz- és csatornarendszer elhelyezése mellett két új kutat is fúrnak Biharon, hogy biztosítsák a megfelelő nyomású vízszolgáltatást. Szilágyi Zoltán polgármesteri tanácsos és Nagy Tibor karbantartó a rendszer fejlesztéséről és a kútfúrások szükségességéről beszélt.

Bihar községben a kanalizálás 90 százalékban elkészült, összesen 36 kilométer hosszú lesz. Azt tervezik, hogy az idei év végéig be is fejezik a munkálatokat. A szennyvíztisztító hálózat létesítését jövő őszre fejeznék be, s ez esetben 2022-ben el lehetne indítani a rendszert.

Az új ivóvízhálózat hosszúsága 24 kilométer lesz Bihar községben. Nagy Tibor elmondta: eddig négy kút működött a községben. Az új vízvezetékek kiépítése mellett szükségessé vált két új kút fúrása is Biharon, s készül egy új szivattyúállomás, ahol két 200 köbméteres medencében tárolják majd a vizet. A község jelenlegi víztornya csak 100 köbméteres, ez nem elegendő a lakosságnak, ennél nagyobb tároló szükséges.

Hogy mindig legyen víz

Ez a beruházás azért is nagyon fontos, hogy nappal is, nagy melegben is legyen elegendő víze a lakosságnak megfelelő nyomáson. Tehát az időjárási viszonyoktól és a napszaktól függetlenül soha nem legyen probléma a vízszolgáltatással.

Szilágyi Zoltán hangsúlyozta, a lakossági igényeket figyelembe véve olyan vízszolgáltatást szeretnének kialakítani, aminek nyomán állandóan lesz víz a községben. A cél az, hogy mihamarabb használatba is adják majd a hálózatot.

Készült Bihar Község Polgármesteri Hivatala megbízásából

2020.08.29
Galéria
Nagy Tibor és Szilágyi Zoltán a kútnál