Nagy segítség a szülőknek a napközi beindítása

Új napközi otthonban kezdhette meg működését 2017-ben három csoport. A Szalárdi János Általános Iskola égisze alatt működő napközi elindulása óta maximális létszámmal működik.

Korábban csak két román csoport működött a hosszabbított programú szalárdi óvodában, ám a helyi polgármesteri hivatal által kieszközölt bővítésnek köszönhetően elindulhatott egy harmadik, magyar nyelvű csoport is – magyarázta Mârzea Annamária óvónő. A magyar csoportok csak a normál programú óvodában működtek.

„Minden csoportba 20-23 gyermek járhat. Igény volna több csoport indítására is, de egyelőre nincs több hely” – magyarázza az óvónő, aki szerint igen ritka vidéki környezetben, hogy mire megépül egy napközis óvoda, máris a bővítésén kelljen gondolkodni. Szalárdon gyarapszik a közösség, a fiatalok helyben maradnak, és ennek megvan a hozadéka is, például a gyermeklétszám növekedése.

„Mi nagyon örülünk, nagyon nagy lehetőség volt számunkra egy új épületben, tiszta új környezetben megkezdeni a munkát, tehát minden lehetőségünk megvan arra, hogy megfelelő oktatásban részesítsük a gyermekeket” – mondta Mârzea Annamária. Felváltva dolgozik a kolléganőivel, és igyekeznek nagyon jó kapcsolatot kialakítani a szülői közösséggel, hangsúlyozza az óvónő. „Igyekszünk bevonni őket a tevékenységeinkbe, ezért például apák napját is tartunk Márton-nap alkalmából, ilyenkor csak apukák jöhetnek a délutáni tevékenységre. Minden egyes ünnepet, alkalmat megragadunk arra, hogy együtt dolgozhassunk a szülőkkel, hogy ők is betekintést nyerhessenek abba, mi történik az óvodában” – magyarázza Mârzea Annamária.

Az Aranyhajszál meseprogram két esztendővel ezelőtt indult a napközis óvodában egy nyertes Erasmus-pályázatnak köszönhetően. Ennek az a lényege, hogy egy magyarországi, egy szlovákiai és egy székelyudvarhelyi óvodával dolgoznak össze, nagyon jó alkalom a tapasztalatcserére, amely a mesére alapszik, a mese feldolgozásának különböző formájára. „Mi itt is próbáltuk a hagyományainkat megtartani, bihari népmesékkel dolgoztunk, és ezeknek a táncos feldolgozására hangolódtunk” – tudatta az óvónő.

Mârzea Annamária elmondta még, az óvoda rendelkezik egy moderntánc- és mazsorettcsoporttal is, ennek Csillagfény a neve, és minden óvodás vagy kisiskolás korú gyermeket szívesen várnak a foglalkozásokra.

Készült a Szalárdi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.29
Galéria