Nagyobb helyre költözik a piac

Határon átnyúló közös pályázat segítségével teremtenek korszerű körülményeket Margitta és testvérvárosa, Berettyóújfalu piacainak.

A foglalkoztatás növelése és az üzleti környezet javítása a célja annak a régióközi, román–magyar együttműködést támogató EU-s projektnek, amelynek eredményeképpen Margitta közel 1,7 millió eurót nyert el a kistérség munkaerő-piaci, foglalkoztatási stratégiájának kidolgozására, egy mezőgazdasági képzési központ létrehozására és egy új, emeletes piac megépítésére. A városkasszából 2,1 százaléknyi összeggel, 33 800 euróval kellett hozzájárulni a 2,6 millió euró értékű projekt megvalósításához. A támogatás fennmaradó részéből a magyarországi testvérváros korszerűsíti saját piacát.

Viorel Pușcaș, a margittai önkormányzat által működtetett piac igazgatója szerint nagy szükség volt már a létesítmény korszerűsítésére. Erre azonban a piac mostani helyén nincs mód. A főút mellett található területen nem lehet bővíteni, hiányzik a parkoló mind az árusoknak, mind a vásárlóknak. „Pénteken mozdulni sem lehet a kocsiktól, az úton a kamionok alig férnek el, nemcsak kényelmetlen, de balesetveszélyes is a helyzet”. Ezen segít, hogy a város telkén, a strand közelében 2 hektáron épül majd meg az új piac, ott lesz hely parkolónak is.

Az emeleten helyet kap majd az oktatási központ is, ahol 500 mezőgazdászt fognak továbbképezni. A piac fedett részén 90 asztalt állítanak fel, zárható kioszkokban a hűtést igénylő termékeket kínálhatják majd az árusok, lesz baromfipiac és bazárrész is. Az önkormányzat vállalta a közművesítést is. A feladatkiírásnál tart a folyamat, de a járványhelyzet ezt is hátráltatja.

Készült a Margittai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.26
Galéria
Viorel Puşcaş a mostani piac előtt
Kulcsszavak: