Covid-tesztek Margittán is

A margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház nem lett ugyan kijelölt Covid–19-kórház, mégis kiveszi a részét a vírus elleni harcból.

Cseke Attila szenátor gondolt egy nagyot: legyen szülővárosában is koronavírus-tesztelő rendszer. Az ötletet nagyra értékelték mind az önkormányzati képviselők, mind a városi kórház vezetői. Pocsaly Zoltán polgármester és Bradács Alíz kórházmenedzser egyenesen szívügyüknek tekintették az ötlet valóra váltását. A saját vizsgálórendszer ugyanis nagyban megkönnyíti a helyi és környékbeli fertőzésgyanús emberek életét, nem kell őket tesztelésre a megyeszékhelyre szállítani.

Az önkormányzati képviselők a javaslatot egyhangúlag megszavazták, a kórház vezetősége elindíthatta a beszerzést. Real-time PCR zárt rendszerű koronavírus-tesztelő rendszer mellett döntöttek. Alapos tanulmányozás után találtak az eredetileg elképzeltnél modernebb berendezést, de ez valamivel drágább volt. A különbözetet a Rotary Club adományokból szedte össze.

Elő kellett készíteni a rendszer befogadásához szükséges helyiségeket. Úgy döntöttek, a laboratórium területén helyezik el, elkülönítve a többi laborhelyiségtől. Három helyiséget alakítottak ki meghatározott ki- és bejárattal, szigorú szabályok követésével. A második emeleten helyet kapó koronavírus-labor megközelítése az egyik lépcsőházon át lehetséges, ott más célból nem közlekedhet senki.

Beszerezték a védőöltözékeket, és a laboratóriumi dolgozók közül kijelölték a kezelőszemélyzetet. Négy felsőfokú végzettségű szakember vállalta a feladatot: két laboratóriumi szakorvos, egy biológus és egy kémikus.

Május elején kezdte el a szállító cég a gépek beszerelését és próbaüzemét, melynek ellenőrzésébe a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Kórház tesztrészlege is bekapcsolódott. Mintákat cseréltek, és igazolódott mindkét rendszer pontos működése. Május 21-én elsőként azokon az alkalmazottakon végezték el a tesztet, akik az első vonalban dolgoznak. Valamennyiük tesztje negatív lett.

Margitta város vezetősége és lakosai első perctől betartották az elővigyázatossági szabályokat. Május 22-től már fogadóképes a margittai koronavírus-laboratórium. Az Egészségügyi Világszervezet eljárásrendje szerint, szakorvosi javallatra tesztelik a fertőzésgyanús pácienseket. A program keretében román állampolgárokat, romániai lakhelyű személyeket és tranzit utasokat is tesztelnek.

Folyamatosan tesztelik majd a rendszer kezelőszemélyzetét és az idősotthon dolgozóit, akik a fertőzésveszély elkerülése végett kéthetes turnusokban váltják egymást. Bradács Alíz elmondta, szándékukban áll nagyobb mennyiségű tesztanyagot beszerezni, s ha meglesz, kérésre is elvégeznek majd tesztvizsgálatokat, térítés ellenében. A margittai laboratórium el tudja végezni a koronavírus-gyorstesztet is, mely adott esetben szintén iránymutató, ha nem is 100 százalékos biztonsággal.

A szükségállapotnak készültségre cserélése nyomán teljes kapacitással újraindult a kórházban a szakrendelői ellátás, és ez újabb kihívást jelent szervezés szempontjából, mivel csak szűréssel lehet beengedni a pácienseket. Ez újabb erőforrásokat von el, de jó szervezéssel megoldják. A beutalásokról az ügyeletes orvos dönt.

Készült a Margittai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.26
Galéria
A tesztelést végző csapat