Tevékeny a nőszervezet

Hat éve működik nőszervezet Biharfélegyházán. Hancs Marika nőszervezeti tag elmondása szerint nyolc taggal kezdték, mára tizenöt-tizenhat aktív tagjuk van, akik minden tevékenységben részt vesznek.

A pandémia előtt hetente találkoztak, levestésztát készítettek. A befolyt összegből nagy lábasokat, edényeket, kancsókat, poharakat és asztalterítőket vásároltak a község részére, amit bármelyik helyi lakos kölcsönvehet, ha szüksége van rá.
A programok igazán színesek és változatosak. Falunapokon vagy egyházi rendezvények alkalmával a nőszervezet szokott főzni, utána elmosogatni és takarítani. A névnaposokat rendszeresen felköszöntik, az idősebbekhez házhoz mennek. A község legidősebb lakóihoz Marika néni a polgármesterrel együtt szokott ellátogatni, kis ajándékkal kedveskednek. Az ünnepeltek örülnek a látogatásoknak, hiszen mindenkinek jólesik a törődés. Az iskolai farsangi mulatságra szintén a nőszervezet biztosítja a fánkot és a teát, amit a gyermekek nőnapi műsorral viszonoznak, amiben az iskola igazgatónője is segít. Az iskolával kölcsönösen számíthatnak egymásra. Március 8. alkalmából Biró Rozália színházjegyekkel ajándékozza meg a helyi nőszervezeti tagokat, mint Marika néni mondja, nagyon szeretik a Szigligeti Színház előadásait. Az egyházat is állandó jelleggel segítik, mindenben, amiben tudják, szoktak meszelni, takarítani. A kalákák alkalmával szintén a nőszervezet főz. Minden évben részt vesznek a biharkeresztesi csigacsináló versenyen, büszkeség, újságolja, hogy már egy kakast is nyertek. A pocsaji vőfélytalálkozón is rendszeresen képviseltetik magukat. Minden évben anyák napi műsoros bált rendeznek. A rendezvényekből befolyó összegeket a közösség és környezetük feljesztésére, szebbé tételére, jótékony célok érdekében fektetik be. Kokárdákat készítenek, ezeket március 15-én osztják szét a hívek közt a templomban. Az elmúlt években egyetlen koszorúzást sem hagytak ki. A nőszervezet és a helyi önkormányzat 2017-ben szalmatábort szervezett, ahol a helyi gyerekek mellett 9 szalontai ifjat láttak vendégül. A tábor programjában a kézműves foglalkozások, a szalma megmunkálása és fonása kapta a fő hangsúlyt. Fontos számukra a régi idők szokásainak felelevenítése és beépítése a jelen hétköznapjainak rutinjába. A fogathajtó versenyt a lovasgazdákkal és a polgármesteri hivatallal együtt, személyesen Marika néni szervezi a nőszervezeti tagok segítségével. Az összehangolásban és a kivitelezésben a helyi önkormányzat segít, és az aktív tagokra is mindig lehet számítani.

Az odaadó munka mellett a kikapcsolódás sem maradhat el, a nőszervezet Tordára, Kolozsvárra és Debrecenbe is ellátogatott az elmúlt években.

Készült a Biharfélegyházi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.23
Galéria
Kulcsszavak: