Elképzelések a délutáni oktatásról

Orbán Adél óvónő több mint 30 éve dolgozik pedagógusként Hegyközcsatár községben. Mint érdeklődésünkre fogalmazott, hivatásként tekint a szakmájára, ennek megfelelően próbálja a helyieket szolgálni.

Visszaemlékezése szerint amikor a korábbi polgármester, Vitályos Barna, a „közösség lelki rugója” elnyerte az after school utófinanszírozású pályázatot az AFIR-nál (Vidéki Befektetéseket Finanszírozó Ügynökség – szerk. megj.) 2016-ban, felhívta őt telefonon, hogy elújságolja a nagyszerű hírt. Az építkezés már a jelenleg is regnáló polgármester, Bonisz Sándor idején kezdődött el. Az óvónő hangsúlyozta: erre a befektetésre nagy szükség volt, hiszen mindenki, szülők, oktatók és nevelők egyaránt azt szeretnék, hogy minden feltétel adott legyen a helyben maradáshoz és a továbbtanuláshoz.

A napközis programú óvoda már működik néhány éve, köszönhetően a volt és a jelenlegi RMDSZ-es elöljáróknak, akik kommunikálnak a falubeliekkel, kikérik a véleményüket, építik a kapcsolatokat. Az első lépés tehát, miután végeztek az épület bővítésével, az óvoda napközi jellegű működtetésének a beindítása volt 2012-ben, a következő cél pedig az after school-projekt, vagyis a délutáni iskolai oktatás lett. Ezt is igénylik a szülők, hiszen többségük ingázva jár be dolgozni Váradra, s megnyugtató lenne számukra, hogy tudják, amíg haza nem érnek, a gyermekeik biztonságban vannak, hiszen szakképzett pedagógusok foglalkoznak velük, vigyáznak rájuk. A helyszín a korszerűen felújított iskola udvara, reményeik szerint év végig át tudják adni ezt az épületet is, bár a koronavírus-járvány miatt ez is bizonytalanná vált…

A hosszabb távú célok közt bölcsőde üzemeltetése is szerepel, hogy minden szinten meg legyen oldva a gyermekkel való foglalkozás. Hegyközcsatárban jelenleg közel száz gyermek jár óvodába és iskolába.

Készült a Hegyközcsatári Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.22
Galéria
Kulcsszavak: