Iskolában a tanórák után

A megyét járva megtapasztalhattuk, hogy egyre több helyen honosítják meg a délutáni oktatást, aminek megnevezésére egyelőre az after schoolt használják. Nincs ez másként Vedresábrány községben sem.

A község központjában ezer négyzetméteren épül az új, négy tantermes délutáni iskola, amely az after school foglalkozásoknak ad majd otthont. Kovács Márta helyi tanácsos szerint ez rendkívül fontos beruházás, mivel, amint fogalmaz: „A gyerekek az elsők, ők jelentik a jövőt számunkra”. A régi óvoda és iskola épülete borzasztó állapotban van, egerek és más gondok tették élhetetlenné, és a helyzet az idő múlásával csak egyre rosszabb lett. Egy régi épületről van szó, tehát mindenképp szükség van a korszerűsítésre. Az új épület négy terme elegendő helyet biztosít a helyi gyermekek számára tiszta, új, otthonos környezetben. Az épületbe óvodásokat és kisiskolásokat fogadnak majd, és különféle foglalkozások lesznek, amelyeket a rendes óvodai és iskolai napi program után tartanak. A gyerekekkel nagyon sokat kell foglalkozni, és igénylik is a figyelmet és a különféle aktivitásokban való részvételt.

Bíznak benne, hogy az after school programban lesz egy kis informatika-oktatás is, hiszen erre a mai gyerekek nagyon nyitottak és fogékonyak is. Az informatikai ismeretek elsajátítása pedig egyre fontosabbá válik a hétköznapi életben, a későbbi tanulási folyamatok megkönnyítésében, illetve a munkavállalás és elhelyezkedés során is. A foglalkozásokat a helyi tanítók fogják tartani, odafigyelve arra, hogy a legoptimálisabb programokat dolgozzák ki, amelyek során a gyerekek játszva tanulhatnak. A délutáni iskola minden hétköznap tizenhat óráig fogadja a gyerekeket, és ez a szülők számára is hatalmas segítséget jelenthet, mivel a rendes óvodai és iskolai program lejárta után nem kell azért aggódniuk, hogy kicsi gyermekük egyedül van otthon. A délutáni iskolai program egy ingyenes szolgáltatás, a szülőknek nem kell külön fizetniük érte.

Később Barcui Barna polgármester el is kísér egy kis fotózkodásra a polgármesteri hivatal közelében épülő iskolához, amely már szerkezetkész. Az előtérből jobbra és balra nyílnak majd a mosdók, onnan lépünk be a nagyterembe, mely étkezőként is szolgál majd, illetve később itt rendezhetnek különféle közösségi eseményeket. Innen nyílik majd a négy osztályterem, ahol a foglalkozásokat tartják. Ha végeznek az építkezéssel, a községházával közös környezetet is rendezik, továbbá parkolókat is kialakítanak, amire nagy szükség lenne a település központjában.

Készült a Vedresábrányi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.20
Galéria
Kulcsszavak: