Nagy dolgokat kevés pénzből is

Vedresábrány sokfelekezetű község, Barcui Barna polgármester igyekszik valamennyiükkel jó kapcsolatot ápolni, de már reggeli találkozásunk idején megjegyzi, a görögkatolikusokkal s azok papjával különösen szívélyes a viszony.

Cioara Șimon Adrian lelkész 2002 óta áll az apátkeresztúri román nyelvű görögkatolikus gyülekezet szolgálatában. A többségében magyarok lakta településen kevés a görögkatolikus, a gyülekezet nem számlál sok hívet, körülbelül huszonöt-harminc ember látogatja rendszeresen a templomot. Mint mondja: „Bár a falu nem nagy, a helyi magyar és román közösségek összefogásának és a polgármester úr odaadásának és hozzáértésének köszönhetően az utóbbi években rengeteget fejlődött.”

A legtöbb anyagi támogatást az önkormányzat és a nagyváradi görögkatolikus egyházmegye részéről kapták. Amikor Cioara tisztelendő a kétezres évek elején Apátkeresztúrra költözött, egy elhagyatott templomot és parókiát talált, az épületek állapota siralmas volt, hisz a parókián az ötvenes évek óta senki sem lakott. Elsődleges feladatának tekintette a görögkatolikus gyülekezet újjáépítését és az épületek restaurálását. Az anyagi és morális támogatásoknak köszönhetően sikeresen felújították a templom és a parókia épületét. A helyiek szeretettel és nyitottsággal fogadták, a polgármester részéről pedig, annak ellenére, hogy még nem ismerték egymást, rengeteg segítséget kapott. Mint mondja, fiatal papként szüksége is volt egy olyan ember támogatására, akivel kölcsönös a bizalom és a segítőkészség. Szó szerint úgy fogalmaz: a polgármester olyan volt számára, mint egy mentor. Megtanulta tőle, hogy összefogással és eltökéltséggel kevés pénzből is lehet nagy dolgokat véghezvinni. Jó látni, hogy a parókia, a falu, a község, ahol élnek, napról napra fejlődik és gyarapodik. Ha évekkel ezelőtt a környék talán elhagyatott helynek tűnhetett, mára teljesen kivirágzott: az utak minden irányban le vannak aszfaltozva, bevezették a vizet, korszerű közvilágítás van, felújított kulturális központ és iskola. Cioara tisztelendőt nagy örömmel tölti el, hogy az önkormányzat felekezeti hovatartozástól függetlenül támogatja a község összes gyülekezetét. Mint mondja, a polgármester azt támogatja, aki a fejlődés és a jólét érdekében valóban tesz valamit a faluért, a közösségért. Sosem érzett feszültséget a helyi magyar és román közösségek között, barátai közül sokan magyar anyanyelvűek, és büszke rá, hogy magyar polgármesterük van. A kiváló felekezetközi kapcsolatokat rögtön illusztrálják is, hiszen a polgármesteri hivatalba betérő Szűcs tiszteletessel kérésünkre azonnal összeállnak egy közös baráti fotózkodásra.

Készült a Vedresábrányi Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

2020.08.19
Galéria
Cioara Șimon Adrian
Baráti fotózkodás
Kulcsszavak: