Az ország egyik legmodernebb szennyvíztisztítója

Románia egyik legmodernebb derítőtelepe működik Érmihályfalván 2016 óta.

A városban a szennyvízelvezető rendszer működésbe helyezése fokozatosan történik meg, a háztartások mintegy hatvan százaléka csatlakozott már rá a csatornarendszerre – magyarázta Cseh László, a mihályfalvi szennyvíztisztító állomás vezetője.

A derítőtelep kapacitása naponta minimum 300 köbméter, napjainkban maximum 200 köbméternyi szennyvíz érkezik be a telepre a rendszerből – mondta Cseh László. A szakember meg is magyarázta: a városi csatornarendszer kiépítése szakaszosan zajlik, de ahol már meg is van a csatornarendszer, ott sem csatlakozott rá mindenki. „Pedig sokkal jobban tennék, hiszen olcsóbb, mintha havonta, kéthavonta kellene hívni a szippantós kocsit, és környezettudatosabb magatartásról is tanúbizonyságot tenne mindenki, nem a szabadba vagy a földbe ásott gödrökbe engednék a szennyvizet” – nyomatékosította Cseh László.

A derítőtelepen a beérkezett szennyvizet átszűrik, a bele nem illő szemetet különválasztják, majd biológiai módszerekkel, baktériumokkal, valamint ülepítéssel teljesen megtisztítják. A telephelyet elhagyó tiszta víz a Móka patakba jut vissza, a becslések szerint ez évi tízezer köbméter is lehet.

A tisztítóállomást számítógép vezérli, és a gépek tartják nyilván, mennyi szennyvíz érkezik be, az hová, mely tartályba kerül és éppen milyen szakaszban található a tisztítása. Az összes munkafázis digitalizált, képernyőn nyomon követhető. A személyzet csupán felügyeli a folyamatokat, és ha valami rendellenesség lép fel a működésben, akkor lépnek közbe. „A derítőtelep tökéletesen működik, állítólag ez az ország egyik legmodernebb ilyen létesítménye. A kapacitásának most csak töredékét használjuk ki, de ha elkészül az egész várost lefedő csatornarendszer és ha mindenki rácsatlakozik, akkor is képes lesz könnyedén megbirkózni a terheléssel” – magyarázta Cseh László.

Készült az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.18
Galéria
Kulcsszavak: