Búcsú a közös emésztőtől

Koczkás Margit kisnyugdíjas tömbházlakásban él Érmihályfalván. Elmesélte, évtizedeken át milyen kálvárián mentek keresztül, és mi mindent megoldott a csatorna- és az ivóvízhálózat kiépítése.

„Éppen itt, az ablakunk előtt, ahol most az a szép gyepes rész található, ott volt a tömbházak közös, nagy emésztője. Minden abba került bele, amit a lakók lehúztak. Mondanom sem kell, micsoda bűz volt mindig, az ablakokat nem lehetett kinyitni még a legnagyobb melegben sem, sőt olyankor volt csak igazán büdös! A bogarakról, legyekről és szúnyogokról nem is beszélve… Rettenetes állapotok uralkodtak itt” – meséli Koczkás Margit. Hozzáteszi, évtizedeknek kellett eltelniük ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon. Pedig ők mindig minden alkalommal elmondták a helyi vezetőségnek a problémájukat, de kevesen hallgatták meg a panaszukat.

A Nyakó József vezette adminisztráció nemcsak meghallgatta, hanem meg is oldotta a panaszokat. Csatornázták a tömbházakat és ezután megszüntették a hatalmas közös emésztőt – mondta Koczkás Margit, aki szerint nemcsak tisztább, hanem olcsóbb is lett az életük, ugyanis a szennyvíztisztítás díja csupán a töredéke a szippantós kocsi költségének. „Volt, hogy havonta kellett hívni, vagy még sűrűbben. Az is előfordult, hogy azért nem hívtuk sűrűbben, mert nem volt rá pénze az embereknek. Ma már nincsen ilyen probléma, pedig nem hittük, hogy ez valaha is megoldódik” –nyomatékosította Koczkás Margit.

A vízvezetékek cseréje szintén nagy változást hozott az életükben mindeazoknak, akik a tömbházakban élnek. Az ivóvíz sokkal tisztább, jobban fel lehet használni. „Azzal, hogy megoldották a csatornázást és kicserélték a vízcsöveket, hogy normális minőségű vizünk legyen, rajtunk nagyon sokat segítettek” – zárta beszélgetésünket Koczkás Margit.

Készült az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

2020.08.18
Galéria