Sikerhalmozó ifjúsági focicsapat

Ha minden sportágtól megvonnák a támogatást, egy biztosan maradna, amelyikkel szemben nem követnék el ezt a merényletet. Nem nehéz kitalálni, ez a labdarúgás. Érmihályfalván a jövőre gondolva már az utánpótlást is építik.

Az érmihályfalvi „Unirea” labdarúgói nagy ünnepre készülnek, 2021-ben lesz a klub megalakulásának századik évfordulója. Nagymúltú csapathoz méltón sikeresen fáradoznak az utánpótlás nevelésében is – tudtuk meg Szabó Zoltán testnevelőtanártól, aki az ifi csapat egyik edzője is ugyanakkor. Mint a sportszakember fogalmaz, nem csupán a helyi ifjúság van a látókörükben, hanem a környező települések fiataljaira is számítanak. Jelenleg 80 játékossal foglalkoznak. Az előkészítő csoportba a legkisebbek kerülnek, velük még csak „kóstolgattatják” a focit, majd a megyei bajnokságban szereplő junior E következik 8-9 évesek számára. A junior D csapatban 10-12 éveseket szerepeltetnek. A C besorolásúak közé a 12-14 éves serdülőkorúakat várják. Így jutunk el az ifjúsági utánpótlás csapatig, amelyik már a megyei A1-es bajnokságban szerepel. Ide a 15-19 éves korosztályos játékosok tagolódnak be.

A játékosokat négy edző koordinálja, név szerint Fele Sándor, Szász Attila kapusedző, Csűri Sándor és beszélgetőpartnerem, Szabó Zoltán. Szabó két korcsoportot edz, a legnagyobb sikereket a 10-12 évesekből verbuvált junior D gárdával érte el. Bravúrsorozatuk két évvel ezelőtt kezdődött, amikor Bukarestben a Román Labdarúgó Szövetség által meghirdetett Tymbark bajnokságon eljutottak az országos döntőig, ahol az ötödik helyen végeztek. Itt azért meg kell jegyeznünk, hogy az érmelléki fiatalok csapata megyei jogú városok játékosaival vette fel a küzdelmet. Az elmúlt évben szintén megnyerték a megyei bajnokságot, így ismét eljutottak az országos döntőig, aminek ezúttal Konstanca adott otthont. Ismét az ötödik helyen végeztek, mégis keserű szájízzel tértek haza, mert kevesen múlt, hogy bekerüljenek a legjobb négy csapat közé – emlékezett az eredményekre a csapatot győzelmekre segítő Szabó Zoltán. Az idén a járvány egyelőre meggátolta a sikerhalmozást, pedig az edző meglátása szerint több van ebben a formációban az eddig elért eredményeknél.

A gyermekcsapatok szervezett formában való képzése nyolc évvel ezelőtt kezdődött, amióta az önkormányzat támogatására nagyban számíthatnak. Minden évben rendelkezésükre bocsátanak egy keretösszeget, amivel szabadon gazdálkodhatnak, emellett az utaztatásukat is bevállalják, de a tanintézetek is mellettük állnak.

Készült az Érmihályfalvi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.18
Galéria
Kulcsszavak: