Fiatalon bizonyította rátermettségét

Zatykó Jácint jelenlegi szentjobbi alpogármester megpályázza a polgármesteri tisztséget az RMDSZ színeiben. Aki ismeri, jól tudja, ő a helyi magyar közösség összefogó ereje, lendületével, önzetlen tenniakarásával, kiapadhatalan tettvágyával példát mutat. Mindezt teszi szerényen, alázattal, csak az elvégzett munkában hisz, a tettekben, a cselekedetekben.

Miért döntött úgy, hogy ismét megpályázza a polgármesteri tisztséget? Mi késztette erre?

Ez  2016-ra vezethető vissza, ugyanis akkor indultam polgármester-jelöltnek az RMDSZ színeiben, miután megnyertem a helyi, belső előválasztást. Azonban a helyhatósági választást elvesztettem. Most az a motivációm, hogy tegyünk valamit a község lakosaiért, úgy érzem, van bennem kellő rátermettség, tapasztalat, remélem, ezt sikerült bizonyítanom az utóbbi négy évben. 2016-ban egyesek azt mondták, nagyon fiatal vagyok, nincs kellő tapasztalatom. Az eltelt négy évben komoly eredményeket értünk el, annak ellenére, hogy a helyi tanácsban kisebbségben voltunk. Alpolgármesterként be tudtuk bizonyítani a csapatommal, hogy kiérdemeltük ezt a tisztséget,  s felkarolva a helyi ügyeket fejlesztjük majd a településünket a következő mandátum idején is.

Gyakorlatilag ellenszélben dolgozott az utóbbi években, mégis komoly sikerei vannak. Milyen eredményekre a legbüszkébb?

Sikerült egy komoly sportkomplexumot létrehoznunk, amelyben többek mellett egy műfüves pálya s egy skatepark is van, melyet hamarosan befejezünk. Járdákat öntöttünk, ezt azért emelném ki, mert tíz év után végre folytatódott a járda-felújítási program, melyet a község négy falujában végzünk. Szentjobbon folytatni is fogjuk ezt a programot. Aszfaltozni is tudtunk a Bihar Megyei Tanács magyar vezetőségének segítségével. Összesen 4,5 kilométer megyei útra került új aszfaltréteg, minőségileg is sikerült korszerűsíteni a burkolatot. Sikeres projektünk volt a csanálosi út elkészítése, ami fontos és hasznos volt a csanálosiak számára, ugyanis Szentjobbról csak köves úton lehetett eljutni oda. Az út aszfaltozása a  szentjobbiaknak is hasznos volt, mert Margittára, esetleg Élesd felé, Hagymádfalván keresztül sokkal hamarabb el lehet jutni, s nem kell kerülni Berettyócsohajnál.

A hagyományok tisztelete

A közösségi élet erősítése, fejlesztése érdekében milyen terveket ültettek gyakorlatba?

Négy év alatt sikerült e tekintetben is előrelépnünk. Szent Orbán szobrunk van, aki a szőlészek, borászok és vincellérek védőszentje. A szobor mellé el tudtuk ültetni a szlovéniai Mariborból kapott szőlőhajtást, a Stara Tratát, amely a világ legöregebb szőlője. Ez a szőlőfajta a Guinness rekordok könyvében is szerepel. Egyébként  az ilyen gyökereztetett szőlődugványt csak nagyrangú városok, esetleg közismert, neves személyiségek kaphatják meg. Kitartó munkával sikerült elérni, hogy nekünk is küldtek ebből, s a szőlőoltványt nagy ünnepségen ültettük el. Ezáltal Szentjobb is felkerült egy olyan térképre, amely a szőlőtermesztést, a borkészítést népszerűsíti. Szentjobb esetében ez lényeges, mivel a település mindig is fontos, híres szőlőtermesztő, bortermelő vidék volt. Fontos, hogy az emberek tudják, hova vezethető vissza Szentjobb egyik legfontosabb  hagyománya.

Szent István, sőt Szent László szobruk is van. Ez minek köszönhető?

Az új iskolépület – a tanintézetet hivatalosan Szent Istvánról neveztük el – mellett avattuk fel Szent István szobrát. Van azonban egy fából faragott Szent László szobrunk is. A köztudatban inkább Szent Istvánnal kötik össze a települést, mert annak idején itt őrizték a jobb karját. Azt viszont Szent László találta meg, hogy Mercurius apát itt őrzi Szent István jobb karját, s ő nevezte el a települést Szentjobbnak.

Milyen volt az együttműködése az elmúlt négy évben a Bihar Megyei Tanács vezetőségével?

Nagyon jó volt a kapcsolatunk, mindvégig lehetett rájuk számítani, számos beruházással támogatták a községet. Mi azért is dolgozunk, hogy ismét magyar ember vezesse majd a megyét, s a megyei önkormányzatnál maradjon meg a komoly magyar apparátus. A  települések és Szentjobb is sok támogatást kaptak, gondolok itt  kulturális rendezvények szervezésére, aszfaltozásra, műfüves pályára, skateparkra, iskolafelújításra, járdákra. Remélem, ez a jövőben is így lesz.

Összefogni a fiatalokat

Sikerült-e megszólítani a község fiatalságát, sikerült-e velük párbeszédet folytatnia?

Természetesen. Megpróbáltuk az ifjúságot is összefogni, ennek eredményeképpen megalakult a Szentjobbi Ifjúsági Szervezet. Sok és változatos programot szervezünk számukra. Tartottunk úgynevezett  Lan-partykat, melyeken számítógépes játékokat próbáltak ki, paintballozni mentünk az erdőbe, sportrendevényeink voltak közösen a fiatalokkal. Az idén tartottuk meg a második községi nyílt sportnapokat, ugyanakkor sakkbajnokságokat szerveztünk. Megpróbálunk minél szélesebb választékot biztosítani nekik, minden fiatalt elérni, megszólítani. Ennek érdekében hoztuk létre a műfüves pályát és a gördeszkapályát, mert sok fiatal jelezte ennek a szükségességét. Még három akadály kell megérkezzen, s miután azokat elhelyezzük, teljesen elkészül a pálya. Az újonnan térkövezett központi részen, ami nagyon elhanyagolt volt, most sokan bicikliznek, gördeszkáznak,  görkorcsolyáznak. Élettel töltöttük meg a teret.

Más társasági eseményeket is szerveznek még a fiataloknak?

Igen. Nemcsak a focikedvelőkre vagy az extrém sport művelőire gondoltunk, táncprogramokat is tartunk. Többen jelezték nekem, hogy a lányoknak s a kisebb gyermekeknek is szervezzünk nekik tetsző, őket érdeklő programokat. Akkor indítottunk egy moderntánc csoportot. A fiatal hölgyek is kérték, nekik is jó lenne valamilyen programot kitalálni, azóta tart a zumba oktatása.

Tudja, hogy mit akar

Milyen tervekkel, elképzelésekkel vág neki a következő időszaknak?

Az utóbbi négy évben sok üggyel, kérdéssel szembesültem, sok gondot megoldottunk, fel tudtuk mérni a lakossági igényeket. Tisztában vagyunk azzal, hogy a jövőben mire van szükség, melyek az elvárások. A település utcáit is aszfaltozni kell, s az árkokkal is sok probléma adódik. Az árkokat rendbe kell hozni, a csatornahálózatot mihamarabb működtetni kell. Végre el  kell kezdeni a mezőgazdasági utak korszerűsítését. Tehát a legfontosabbak: vízelvezetés,  az utcák aszfaltozása, az árkok rendbetétele. Ezek mellett még számos elképzelés, ötlet vár kivitelezésre.

Miként tudta segíteni az embereket szociális téren, hisz köztudott, az állam kevés pénzt és figyelmet fordít erre a fontos területre?

Romániában a szociális védőháló igencsak lyukas, ezért megbízhatatlan is. Sokan semmilyen segítséget nem kapnak. Én megpróbáltam helyi szinten sok munkával, utánajárással, saját erőből, nulla költségvetésből úgymond finanszírozni, támogatni szociális intézkedéseket. Például mi is elkezdtük kiépíteni a házi idősgondozást. Ebben nagy segítségemre van Bonifácia nővér. Igyekszünk mindenkin segíteni. Sok támogatónk van Németországból, ahonnan a helyi iskolának, de a betegeknek is  rendszeresen küldenek felszereléseket, eszközöket. Ennek köszönhetően elektromos betegágyakat tudtunk kiosztani az elmúlt években. Ezeknek a modern ágyaknak elektromosan mozgatható fejtámlájuk van, s a magasságuk is állítható. Rengeteg matracot, tolószéket, pelenkát, toalettszéket, járókeretet, mankót kaptunk, ezeket térítésmentesen odaadtuk a rászorulóknak. Ha valamivel tudtunk segíteni, azonnal megtettük.

Segítenek, ahol tudnak

Úgy tudom, a mozgássérültek szállítására alkalmas buszt is szereztek. Ezt hogyan használják?

A mozgássérültek szállítása eddig nagy gond volt, de szerencsére találtunk egy németországi szponzort , aki egy 2010-es Ford Tranzit, 8+1 személyes mikrobuszt adományozott. A járműben 100 ezer kilométer van, rendelkezik felhajtóval,  és tolószékes betegszállító része is van. Ennek köszönhetően tudjuk a mozgáskorlátozottakat szállítani kórházba, kivizsgálásra. Van olyan is, hogy ha a mozgáskorlátozott hozzátartozója Nagyváradon él, s ott akar télen lenni, ez esetben elszállítjuk, aztán visszahozzuk.

A mikrobuszt a diákok szállítására is használhatjuk, ha szükség van rá. Sajnos a tanintézet mikrobusza régi, sokat kell költeni a felújítására. Ezért kell egy tartalék busz is az iskolának. Óvodásokat és iskolásokat is hozunk-viszünk a települések között. A jobb kihasználtság miatt a mikrobuszt a sportklub és az ötödik ligás focicsapatunk is igénybe veheti.

Friss házason

Engedjen meg egy személyes jellegű kérdést. Nemrégiben változás állt be magánéletében, megnősült, amihez gratulálunk. Mit jelent az Ön életében, hogy belépett a  házas emberek sorába?

Már betöltöttem a 34. életévemet. Régebben meg sem fordult a fejemben, hogy valamikor megnősülök, nem nagyon foglalkoztam ezzel a kérdéssel, mindig voltak olyan céljaim, amiket el szerettem volna érni az életben. Azért már 30 körül úgy véltem, jó volna megállapodni, egy stabil kapcsolatot kialakítani, esetleg majd idővel házasságot kötni. Aztán tavaly beköszöntött a szerelem az életembe. Arra az elhatározásra jutottunk , hogy összekötjük a jövőnket. Jobb későn, mint soha. A napokban tartottuk meg a polgári esküvőnket, s jövőre sor kerül a lakodalomra és az egyházi esküvőre is. Fontos, hogy az ember megtalálja a másik felét, sokáig nem is hittem benne, hogy ez létezik. De bizony létezik egy olyan ember, aki kiegészít téged. Jó megtapasztalni, hogy van egy másik fél, akire mindig számíthatsz, aki segít a mindennapokban. Nagyon szerencsés vagyok Kittivel.

2020.08.17
Galéria
Pillanatkép a polgári esküvőről
A betegszállító mikrobusznál
Kulcsszavak: