Ifjúsági és cserkészélet Szentjobbon

Már közhelyszámba megy, de a járványhelyzet felborította megszokott életünket, fiatalokét és idősekét egyaránt. Szentjobbon e héten tervezik újraindítani a cserkészfoglalkozásokat, métázásra várják a fiatalokat.

A szentjobbi ifjúsági életről, cserkészcsapatról Seres Martinnal beszélgettünk, ő egyszemélyben a Vidéki Ifjak Szövetségének (VIDIFISZ) területi ifjúsági elnöke, illetve a 9. Számú Szentjobbi Szent István Király Cserkészcsapat cserkészparancsnok-utódja.

A VIDIFISZ már 2013-ban megjelent Szentjobbon, csak nem volt bejegyezve jogilag, nem volt alaptőkéjük, nem tudtak pályázatokat letenni, idézte fel Seres Martin, aki akkor már tagja volt a szervezetnek. Ez a lazább szerveződés a 2016-os választások után szétment, az akkori választási csatározások az ifjúságot megosztották.

Újrakezdés

A VIDIFISZ végül 2019 nyarán Zatykó Jácint és Boda Gergő segítségével újraalakult Szentjobbon, nonprofit szervezetként jegyezték be őket, így tudnak pályázni is. Már nyertek egy hatezer lejes pályázatot, amelyből belföldi kirándulást szerveznének a fiataloknak, a Communitas Alapítványnál pedig sportpályázatot nyertek, abból szeretnének asztalitenisz-ütőket, hálót stb. vásárolni. S bár újraalakulásuk óta rövid idő telt el, a műfüves pályát felújították, szerveztek egy úgynevezett LAN-partyt, ott a fiatalok összegyűltek számítógépes játékokat játszani. Szerveztek még játékesteket, activity-ztek, kártyáztak, asztaliteniszeztek – sorolta Seres Martin.

Az idén nekik sem könnyű a helyzetük: „Az utóbbi időben már próbáltunk ismét összegyűlni, visszaszokni a régi kerékvágásba, de még nem lehet, mert van a koronavírus. Most azon vagyunk, hogy szervezzünk egy paintball küzdelmet az erdőben, az szabadtéri, megvan a távolság. Nagyon-nagyon sok tervünk van, ha vége lesz a koronavírus-járványnak, akarunk filmestet, karaoke-estet, sportnapot szervezni” – sorolta.

Cserkészélet

A cserkészet által elég szoros kötelékben áll Szalaccsal, Szegedi Dáviddal, aki a szalacsi elnök a VIDIFISZ-nél, már tervezték, hogy a 18 éven felülieknek csinálnának egy Szalacs–Szentjobb, illetve Szentjobb–Szalacs pincelátogatást.

A cserkészmozgalom 2011 szeptemberében kezdődött Szetjobbon, akkor Borsi Lóránt és Horváth Béla megmutatták, mi a cserkészet, miből áll, mit kell tudni róla. Sok gyermeknek, fiatalnak az érdeklődését felkeltették és máig működik a mozgalom. Hozzátette: jó visszahallani, hogy a szentjobbi cserkészcsapatban a kicsit és nagyok között nincs konfliktus. „Emlékszem, az első táborunk Tárkányban volt, nyolc kilométert kellett gyalogolni, a kicsik elfáradtak, a nagyok a hátukra vették őket” – emlékezett.

A csapat aktuális létszáma 20 és 35 fő között van. Általában kedden vannak programjaik, ezeken azonban azok, akik Váradon járnak iskolába, nem tudnak részt venni, így velük kéthetente, szombatonként tartanak foglalkozást.

„Nyáron, ha tehetjük, megyünk túrázni, métázni szoktunk sokat, szeretik a vármétát, a cserkészeten ez verseny is. Sokat gyakoroltunk, meg is volt az eredménye, a vándorkupát már zsinórban kétszer hoztuk el, és ha harmadjára is megnyerjük, akkor nálunk is marad” – mondta Seres Martin. Az összejöveteleket egyébként e héten egy vármétával tervezik újraindítani. Nyáron rendszerint a nyári táborra készülnek még, gyakorolnak sítalppal és gólyalábbal, a sípjeleket, a csomózást, a cserkésztízparancsolatot és az imádságokat is tanulják. Tavaly náluk volt a BICSISZ megyei cserkésztalálkozója, akkor huszár- és – a sárospataki lovagoknak köszönhetően – lovagi bemutatóval fogadták a más településekről érkező csapatokat.

Télen sem unatkoznak, ők az egyedüliek a cserkészeten belül, akik karácsonyi műsort tartanak. November elején már elkezdik összeállítani a műsort. A kisebbekkel egyszerűbbet, maximum negyedórásat, énekkel, verssel, a nagyobbakkal félórás, negyvenperces műsort mutatnak be.

2020.08.14
Galéria
Seres Martin szentjobbi ifjúsági vezető
Kulcsszavak: