Érbogyoszlón biztosított a folytonosság

Érbogyoszló az a magyar többségű község, ahol nem számít újdonságnak, hogy többen is jelöltetik magukat az RMDSZ által szervezett előválasztáson. Ehhez a „hagyományhoz” ezúttal is hűek maradtak.

A polgármesteri hivatalban viszonylagos csend honol, a járvány okozataként gyéren járnak errefelé ügyes-bajos dolgaikat intézni a falubéliek. Az irodában Kócza István polgármester és helyettese, Gulya Andrea a soron következő feladatokat tárgyalja. Mert abból mindig akad bőven – jegyzi meg mosolyogva az elöljáró. Már látszik rajta, hogy túlvan az előválasztás okozta feszültségen. Mint mondja, aki indul egy ilyen megmérettetésen, az többnyire reménykedik is a sikerben, hacsak nem azért veselkedik neki, hogy egy másik jelölttől szavazatokat vonjon el, ily módon favorizálva a harmadikat. Kócza mindvégig reménykedett abban, hogy ismételten bizalmat szavaznak neki a község lakói, de maga is meglepődött a nagyarányú győzelmen. Két kihívója is akadt, egyikük Vékony Mihály, aki már három választási cikluson át állt a község élén. Négy évvel ezelőtt épp őt fosztotta meg Kócza István a polgármesteri széktől. Vékonynak ezúttal nem sikerült revánsot vennie. A másik jelölt Némethy Gyöngyi, az ő számára sem ismeretlen az önkormányzati munka, 2008-2012 között volt alpolgármester. A voksok összesítése után a jelenlegi polgármester a szavazatok háromnegyedét tudhatta magáénak.

A meggyőzően fölényes győzelemért minden bizonnyal eredményeket kellett felmutatni. A regnáló vezetőnek nem volt könnyű dolga az eltelt négy évben, hisz minden előzetes tapasztalat nélkül került a helyi közigazgatás élére. Négy évvel ezelőtt aktív kampányt folytatott, de most nem volt ideje az emberek „győzködésére”. Úgy vélte, az eltelt négy évben folytatott munkája többet ér bármilyen másfajta korteskedésnél, ha ezzel nem tud nyerni, akkor elfogadja a közösség döntését. Kócza hangsúlyozza, tervekből sosem volt hiány, ha mindet nem is sikerült megvalósítaniuk, de eredményes négy évet tudhat maga mögött. Számtalan olyan megkezdett projektjük van, amely a következő négy évben fejeződik be. Ilyen például az új polgármesteri hivatal építése. A tervezet szerint a jelenlegi is megmarad, gyakorlatilag hozzáépítik az újat. Éppen ezért nem is feledkeztek meg a mostaniról, az elmúlt évben külső festést vittek fel rá. Az épülő ingatlan földszintjén egy egészségügyi központ is helyet kap, s ide kerül az irattár is. Az emeleti részben pedig gyűlés- és házasságkötő terem, illetve irodák lesznek kialakítva. A 2016-ban startolt beruházáskor a munkálatok összértéke 1,5 millió lejre rúgott. Ebbe az összegbe a régi épület rehabilitálása mellett a bútorzat megvásárlása is benne van – sorolja Kócza István.

A községet alkotó mindkét faluban (Érbogyoszló és Albis) sikerült az összes utcát leaszfaltozniuk (!), ez összességében hét kilométer aszfalthosszat jelent. Folyamatban van a két falu közötti út újraaszfaltozása. Négy modern buszmegállót vásároltak, az albisi óvoda külső-belső felújításon esett át, az érbogyoszlói óvodánál külső tereprendezést hajtottak végre. A községközponti iskolában benti illemhelyeket alakítottak ki, új köntöst is kapott az épület.

Elkezdődött több játszótér kialakítása, a felszereléseket már meg is vásárolták. Ottjártunk idején már a tereprendezés után voltak, az első „gyermeköröm-tér” kellékeit szerelték össze a szakemberek. 

A községnek további arculatváltásra van szüksége, véli a polgármester, tudja, hogy sokaknak fájó pont, de a porták előtti szilvafák kivágását szorgalmazni fogja. Helyette dísznövényeket szeretnének telepíteni. Szintén a község arculatváltásának címszava alatt modern kivitelezésű autóbuszmegállókat vásároltak. Erre igény is volt a lakosság részéről, ugyanis a helybéliek közül sokan ingáznak munkahelyükre.

További terveik között szerepel a közvilágítás korszerűsítése is. Albison vásároltak egy régi házat, amiben falumúzeumot alakítanak ki. Az egyházakat is segítik a fejlődésben. Albison két évnél hosszabb ideig beszolgáló lelkipásztor terelgette a nyájat. Július végén új tiszteletese van a közösségnek, Szatmári Elemér személyében. Az érbogyoszlói református közösség szó szerint is építkező egyház, gyülekezeti ház építésébe fogtak. Az elmúlt évben 50 ezer lejjel támogatták az ott folyó munkálatokat, de az idei évben és azt megelőzően sem volt ez másként.

Az elmúlt időszak esőzéseinek következményeire is rákérdezünk. Érbogyoszlót is elérte az áradás, aminek enyhébb lefolyása az Ér-patak medrének kotrásával elérhető lett volna. Kócza a Vízügy vezetőinél elérte, hogy a munkálatokhoz szükséges üzemanyag ellenében kitakarítják a patakmedert. A helyi önkormányzati képviselők nem hagyták jóvá a kezdeményezést.

A tizenegy önkormányzati képviselőből hét RMDSZ-es, kettő az EMNP tagja. Rajtuk kívül még egy NLP-és és egy független vesz részt a község irányításában. Kócza most azért pedálozik, hogy a „nagy” választás RMDSZ-sikert hozzon, a jelenlegi hét helyett  kilenc képviselői mandátummal számol.

Készült az Érbogyoszlói Polgármesteri Hivatal megbízásából      

2020.08.12
Galéria
Kócza István megnyerte az előválasztást