„Gumicsizma-közlekedés” helyett aszfaltos utcák

Érbogyoszlón és Albison részben elkészültek, részben folytatódnak a közművesítési munkálatok, úgy, mint az aszfaltozás, csatornázás. A község több utcájában sikerült befejezni a beruházást.

Érbogyoszló községben 2016 nyarán kezdték el a csatornázási munkálatokat, ugyanis megnyerték a Helyi Fejlesztések Országos Programjának pályázatát. A jelenlegi helyzet szerint Albison 100 százalékban le van fektetve a csatornahálózat, a főutakon és a mellékutcákban is mindenütt.

Bogyoszlón a mellékutcákban mindenhol ki van építve a csatornahálózat, s folytatódnak a munkálatok a főúton, ami megyei útnak számít. Albison hozzákezdenek a víztisztító állomás építéséhez, ami egy nagy beruházás lesz. Körülbelül 14 km-ren fektettek le csatornákat a községben.

Kócza István polgármestertől megtudtuk, arányait tekinte nyolcvan százalékban elkészült a csatornahálózat a községben, s mintegy 60 százalékban ki is van fizetve.

Folytatódik az útjavítási program

Érbogyoszlón és Albison egy kormányzati útépítési pályázatnak köszönhetően kezdték el a mellékutcák aszfaltozását, és ezt követően egy uniós pályázatból nyert finanszírozással folytatják a beruházást. Ebbe tartozik a községközpontot és Albist összekötő főút aszfaltozása, rendbetétele.

Bogyoszlóban aszfaltréteget kapott az az út, ami mellett a posta található, a kápolnához vezető út és az óvoda körüli utca is.

Albison pedig a Templom utcát, a Temető utcát aszfaltozták le,  s rövidesen kezdik Albis főútjának korszerűsítését, ami össze lesz  kötve az Apátkeresztúrra vezető útszakasszal, ezt a részt is teljesen felújítják.

A helyiek régi óhaja teljesült

Felkerestük Papp József albisi lakost, akinek a háza előtt csatornázási és aszfaltozási munkálatok is zajlottak, ugyanis kíváncsiak voltunk arra, miként vélekednek a helyiek a beruházások hasznosságáról.

„Ezek a befektetések már nagyon hiányoztak, a helyi lakosok régi óhaja teljesült ezek használatba vételével. Nagy szükség volt a korszerűsítésekre, úgy nézett ki ez az utca, hogy nem lehetett rajta végigmenni. Volt imitt-amott egy kis kő, de nehezen lehetett közlekedni. A nagy sár miatt gumicsizma-közlekedés volt – mesélte Papp József.

Hozzátette, a helyiek örülnek az utcák korszerűsítésének, ugyanis a kommunizmus vége óta eltelt három évtizedből csak az utóbbi 4-5 esztendőben történtek számottevő infrastrukturális beruházások a községben. A Temető utcán is alig lehetett közlekedni, ott több évtizede nagy kövek voltak kirakva, most végre ott is járható a út.

Készült az Érbogyoszlói Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

2020.08.12
Galéria
Csatornázás Albison