Hatalmas segítséget jelent az új tűzoltóautó

A vidéki települések egyik legfontosabb önkéntesen szerveződő közössége a tűzoltómozgalom, amelynek tagjai szinte állandó ügyeletben vannak.

Móricz Attila az érbogyoszlói önkéntes tűzoltó egyesület parancsnoka 1995 óta. Ez idő alatt megannyi feladattal kellett szembenézniük, a háztüzektől a tarlótüzek megfékezéséig őket riasztották a helybéliek. Jó ideig csak alapvető felszereléssel rendelkeztek és egy motoros vízpumpával, ami inkább csak a belvíz okozta problémák orvoslására volt alkalmas. Szükségessé vált egy tűzoltóautó beszerzése, hogy baj esetén mihamarabb megkezdhessék az oltást.

Az érbogyoszlói polgármesteri hivatalban is meghallották a tűzoltó egyesület kérését, maga a polgármester is tagja a csapatnak, így elhatározták egy speciális jármű megvásárlását. Erre 2017-ben sort is kerítettek, saját költségvetésből vettek egy Mercedes típusú tűzoltóautót, amellyel kétezer liternyi vizet tudnak raktározni és szállítani, míg hét férőhelyes kabinjában a tűzoltók egyszerre tudnak kiszállni a helyszínekre.

Móricz Attila elmondta, a tűzoltóautó megvásárlásával a polgármesteri hivatal hatalmas szolgálatot tett az önkéntesek munkájának, valamint a bajban lévő emberek megsegítése érdekében. Mióta megvan, több alkalommal is idejében kezdték az oltást, mire a hivatásos lánglovagok is kiérkeztek. Bogyoszlóba és Albisra szükség esetén Margittáról érkeznek a katonai tűzoltók.

Amikor a 112-es segélyhívó számra beérkezik egy segélykérés a községből, a diszpécserszolgálat azonnal értesíti a helyi önkéntes tűzoltócsapat parancsnokát is, a helybéliek így rögtön a hívás után el tudnak indulni, hozzáláthatnak az oltáshoz vagy a tűz lokalizálásához.

 Lángoló ház, helybeli segítség

Az Albison élő Soós József és családja házába tavaly villám csapott és tüzet okozott. A történteket a családfő elevenítette fel.

Egy nyáresti zivatar során történt az egész. Erősen dörgött és villámlott, éjfél körül, amikor lefekvéshez készülődtek, irtózatos csattanást hallottak. Felesége kisietett az udvarra megnézni, hogy mi történt, de a nagy viharban semmit sem látott. Amint visszatért a házba, égett műanyag szagát érezte. A házigazda eldöntötte, megnézi a padláson, mi történt. Amikor Soós József felnyitotta a padlásfeljárót, akkor látta, hogy ég a tető faszerkezete. Fiuk volt az, aki telefont ragadott, s mivel tudták, hogy Kócza István polgármester maga is tűzoltó, az ő számát tárcsázták először. Csakhamar ki is érkeztek az érbogyoszlói önkéntes tűzoltóegyesület tagjai, akik két irányból kezdték meg az oltást, vigyázva, nehogy a lángok átterjedjenek a melléképületekre. „A tűzoltóparancsnok egyik, a polgármester a másikon locsolta a tüzet. Nem volt könnyű dolguk, ugyanis erős szél táplálta a lángokat” – idézte fel a történteket. Mire a margittaiak megérkeztek Albisra, a helyi tűzoltók már megfékezték a lángok terjedését. Így is leégett a lakóház teteje, és a mennyezet is megsérült.

„Ha a helyi tűzoltók nincsenek, mindenünk odavész a tűzben. Köszönettel tartozunk nekik, sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna” – mondta Soós József.

Készült az Érbogyoszlói Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

 

2020.08.12
Galéria