Határon átívelő pályázattal is fejlesztettek Bogyoszlóban

Érbogyoszló és a magyarországi Fülöp polgármesterei, Kócza István és Hutóczki Péter 2019-ben, az új kenyér ünnepén írták alá a testvértelepülési szerződést. Egy közös, határon átívelő pályázatnak köszönhetően mindkét község fejlődött az elmúlt évben.

Bogyoszló hétköznapjait és ünnepeit is felborította a világjárvány, rendezvények maradtak el, noha tavaly egy határon átívelő pályázat keretében mozgószínpadot is sikerült vásárolniuk. „Rendes körülmények között a tavaszi bállal nyitjuk meg az évet, aztán szervezünk családi majálist szalonnasütéssel, élő zenével, bográcsosfőzéssel, a nyár folyamán a községi napokat szoktuk megszervezni” – sorolta Gulya Andrea, a község alpolgármestere. Bár régebben külön szerveztek falunapokat Bogyoszlóban, és külön Albison, a kisebb költségvetés miatt most községi napot tartanak, de szerveztek már könyvbemutatókat is, ősszel szüreti bált, télen pedig adventváró vagy karácsonyi bált tartanak. Van egy kisgyermekekből álló néptánccsoportjuk, hozzájuk Létavértesről jár le Balla Fruzsina oktató, tavaly volt a debütálásuk a falunapon.

A magyarországi Fülöp községgel közösen 2018-ban nyújtották be a Kultúra és sport a községi együttműködés fejlesztése Fülöp és Érbogyoszló között című pályázatot, mely 2019 januárja és novembere között futott. A tavalyi községi napok programját is tudták bővíteni ennek köszönhetően, sportrendezvényeket tartottak Albison, Bogyoszlón és Fülöpön, például kézilabda-vetélkedőket és futballmérkőzéseket, de szerveztek konferenciákat, és gasztrofesztivált, melyen a határ menti térségek hagyományos ételeit mutatták meg egymásnak.

A pályázat összértéke egyébként 67 900 euró volt, ebből  Bogyoszlónak 34 ezer lej jutott.

A pályázat révén sikerült egy négyszer hat méteres, fedett mobilszínpadot is vásárolniuk a kivetítő, laptop és nyomtató mellett. „A falunapok, községi napok szervezéséhez nekünk eddig minden évben kölcsönöznünk kellett a színpadot, ami nem volt kis összeg, ezért gondoltuk, hogy veszünk egy mozgószínpadot, és az ezzel megspórolt összegeket így másra tudjuk költeni, például jobb programot szervezhetünk” – mondta Gulya Andrea. Azt is elmondta, hogy a fülöpiek egy rendezvénysátort vásároltak a pályázaton belül, s úgy szól az egyezségük, hogy akár a mobilszínpadot, akár a sátrat használhatják mindkét községben, ha szükség van rá.

Készült az Érbogyoszlói Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

 

2020.08.11
Galéria
Gulya Andrea alpolgármester