Felújították a csokalyi iskolát

Csokalyon az elmúlt években sikerült újjávarázsolni a református egyházközséghez tartozó emeletes iskolaépületet, 2017-ben a tetőt cseréltették ki, 2018-ban és 2019-ben pedig a vakolási munkálatokat kiviteleztették.

A faluban 2019-ben 418 méteren öntötték le a járdát. Idén kerítést építenek a focipálya mellett, illetve megvásárolnak egy telket a csokalyi közösségnek további fejlesztések céljából.

Tokár Sándor református lelkész ekkép összegezte a történteket: „Épp az elmúlt négyéves időszakra esik az egyik egyházi ingatlanunk felújítása. Mindenki emeletes iskolaként ismeri, az előző rendszerben tanintézetként működött az amúgy református fenntartású iskola. A szocializmusban államosították az épületet. Ez az egyetlen emeletes épület itt, Csokalyon. Két osztályterem volt lent, az emeleten pedig egy kántortanítói, illetve egy tanítói lakás. Ez később is így működött. Tanítók laktak benne. Ezt az épületet kapta vissza 2013-ban a református egyház. Azóta sikerült minden évben egy-egy kicsit újítani. Először a belsejét. A két osztálytermet egybenyitották. Ez még 2016-ban, négy évvel ezelőtt történt. Ezt felújították közmunkával, illetve önkormányzati támogatással, pénzbeli támogatással. Ez volt az első része a felújításnak, azután jött a külső rész. A külseje ennek az épületnek borzasztó állapotban volt. 1948-ban voltak az államosítások, és attól kezdve nem történt felújítás. Vakolat már nem is volt a külső falakon. Ezt sikerült megyei forrásból, illetve a helyi önkormányzat támogatásával felújítani. 2017 végén a tetőszerkezetet újítottuk meg. 2019-ben kívülről új vakolatot kapott, festést. A falu központjának több épületéhez hasonlít, igyekszünk ezeket a dolgokat úgy létrehozni, hogy jó hangulatú faluközpont legyen. Hála Istennek, ezt az épületet használni tudtuk egész idén tavaszig mindenféle közösségi rendezvény lebonyolítására. Egyházi és nem csak egyházi alkalmakat szerveztünk bele. A fiatalokkal néptánccsoport működött , sporteszközöket szereztünk be.  A közösséget igyekeztünk így megtartani, egybe rázni. Sajnos a koronavírus-járvány kezdete óta erre nem igazán van lehetőség. Reméljük, hogy hamarosan újra használhatjuk ezt az épületet."

Készült a Székelyhídi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.09
Galéria