Megyei támogatással elkészül Margitta körgyűrűjének terve

A Bihar Megyei Tanács által létrehozott Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség finanszírozza Margitta elkerülőútjának megvalósíthatósági tanulmányát. Erről írt alá partneri szerződést az ügynökség vezetője, Margitta polgármestere, valamint két érintett község, Tóti és Vedresábrány polgármestere.

„A szerződés értéke 135 ezer lej plusz áfa, a költségeket a Bihar Megyei Tanács állja a Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökségen keresztül. Jövő héten már kezdődik is a versenytárgyalás a tervek elkészítésére. A majdani kivitelezőnek két hónap áll majd rendelkezésére a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, és ebben a tervben három lehetséges útvonalat kell kidolgoznia, amelyeket ezután közvitára bocsátják” – tudatta Vitályos Barna, az ügynökség vezetője.

A jelenlévő településvezetők, Pocsaly Zoltán (Margitta), Vincze Nándor (Tóti) és Barcui Barna (Vedresábrány) polgármesterek egyetértettek abban, hogy terelőút hiányában a teljes közúti forgalom az érintett három településen halad keresztül, ez pedig kényelmetlenséget okoz a tranzit forgalomban részvevőknek az időveszteség, a lakosoknak pedig a zsúfoltság, a zaj- és a légszennyezés miatt.

A polgármesterek hangsúlyozták, nagyon fontos, hogy elkészüljenek a tervek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megtegyék az első lépést a város és a szomszédos községek közúti tehermentesítése felé. Mindannyinknak könnyebb lenne, ha megépülne a körgyűrű, és tisztább, élhetőbb körülményeket tudnának biztosítani az itt lakóknak. Ugyanakkor elhangzott, nagy segítség a megyei tanács közbelépése a fejlesztési ügynökség révén, és szükségszerű volt a három érintett önkormányzat összefogása is a terelőút megépítése érdekében.

Két évvel ezelőtt ugyancsak a Bihar Megyei Tanács finanszírozta Nagyszalonta elkerülő útja megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését is. A terveket az RMDSZ eljuttatta a parlamentbe, így az idei állami költségvetésben már szerepel is a szállításügyi minisztérium költségvetésében a hajdúvárosi beruházás megkezdésére elkülönített keret, azonban jelenleg kizárólag a bukaresti aktatologatás miatt húzódik a beruházás elindítása.

2020.08.09
Galéria
Kulcsszavak: