Egyre fontosabb az árkok tisztán tartása

A székelyhídi önkormányzattól a falunak jutó költségvetési keret jó részét az árkok takarírására fordítják.

Nagykágyán 2016-ban kezdődött el a kultúrház rehabilitációja, az elmúlt években főként az épület belső részén végeztek felújítási munkálatokat. Ugyanakkor a városvezetés támogatásával a református egyházközség ravatalozóteraszt építtetett a felső temetőben, és kicseréltette a fűtésrendszer vezetékeit a parókia épületében. Idén ároktakarításra fordítják anyagi lehetőségeiket, hiszen a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék igen sokszor megkeserítette a település lakóinak az életét.

Fodor Sándor nyugdíjas szakoktató, nagykágyai lakos:

„Nagykágyán az elmúlt években elég sok minden történt: az iskolafejlesztés, az infrastruktúra részleges megépítése a faluban, az ivóvíz- és a szennyvízhálózat nagy részének kivitelezése, megépült Szentmiklós és Kágya között az út, valamint az árvízvédelmi szempontból fontos  ároktakarítás. Ilyen nagy árvíz még sose volt, mióta én itt megvagyok. Az ivóvízrendszer nagyon jó a falunak. Nagyon jó, mert a víz be van vezetve, az emberek tudnak fürdőszobákat csinálni, mert most erre van igény.

A Szentmiklóst Kágyával összekötő aszfaltos út is nagyon jó, mert az emberek így könnyebben el tudnak jutni Szentmiklósra, Szentjobbra vagy Szalárdra, nem kell kerülni Székelyhídra.

Az iskola már nagyon le volt robbanva, újonnan kellett csinálni. Amikor építették, már ott tanítottam az iskolában, és amikor most újjászületett az iskola, még mindig ott voltam. Nagyon jót tett ez a felújítás. A környező falvakból is, meg a helybeli gyerekeknek nem kell máshová menni szakmát tanulni. Jól képzett tanárok és szakoktatók vannak, akik el tudják sajáttítatni a gyerekekkel a szakmát, ha a tanulók is odafigyelnek. Az iskolafejlesztésnél nagy szerepe volt az önkormányzatnak és a megyei tanácsnak. Nagyon sok pénzzel járultak hozzá ehhez a fejlesztéshez. Azonkívül az igazgató úr beleadta szivét-lelkét. Külföldi iskolából is kaptunk adományokat. Mi idehoztuk azokat a dolgokat: bútorzatot, fúrógépeket, esztergapadokat, teljes műhelyfelszereléseket.”

Készült a Székelyhídi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.07
Galéria
Kulcsszavak: