Népszerű a délutáni oktatás

Csiri Melinda asszisztensnő negyedik osztályos gyermeke after school foglalkozásokra jár Érsemjénben. Másodikos, negyedikes, hatodikos és nyolcadikos diákok vehetik igénybe ingyenesen. Az országos felmérő vizsgára is felkészítik a gyerekeket minden hétköznap, az iskolai tanórák után. Ez egy kétórás foglalkozást jelent a főtantárgyakból, magyarból, románból és matematikából.

A foglalkozásokat a kisiskolásoknak az adott osztály tanítónője tartja, a nagyobbaknak a főtantárgyak oktatói, tehát szintén saját tanáraik. Semjénből minden gyermek él az after school program adta tanulási lehetőséggel. A gyerekek számára nagy segítséget jelent a főtantárgyak anyagának elmélyültebb ismerete, a gyakorlás és a magyarázatok, a szülőknek pedig nem kell azzal fáradozniuk, hogy gyermekükkel otthon ismét átvegyék a tanórai anyagot. Az iskolai aktivitásra is pozitív hatással van a plusz információ és a tanórák utáni gyakorlás. Csiri Melinda szerint ez gyermeke jegyein is meglátszik.

A program nem jelent túlterhelést a tanulók számára, hiszen tanulással és gyakorlással amúgy is eltöltenének napi minimum két órát otthon. Az épületet, ahol az órák utáni tanítás folyik, a polgármesteri hivatal biztosította, a fenntartását egy külön alapból fizetik. Csiri Melinda és a többi szülő bízik abban, hogy szeptembertől újra elindul a hagyományos iskolai oktatás. Mint másoknak, úgy nekik is komoly problémát jelentett az otthonról történő, online tanulás. A különböző órák feladatainak összehangolása nehézkes volt, ráadásul az egyes tantárgyak anyaga más-más úton érkeztett, vagy érkezett volna a szülőkhöz. Sok esetben szükség lett volna különféle közösségi profilok létrehozására és applikációk letöltésére ahhoz, hogy az anyagokat a tanárok el tudják küldeni a diákoknak. Másoknak a laptop, az asztali számítógép, vagy az internethozzáférés hiánya jelentett gondot, ami súlyosbodott ott, ahol több iskoláskorú próbált volna egyidőben „iskolába menni”.

K. H.

Készült az Érsemjéni Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

 

 

                                                                                                     

2020.08.07