Érsemjén vonzásában

Érsemjén az Érmellék kis ékszerdoboza – mondják sokan azok közül, akik első alkalommal járnak a községközpontban. Többen  otthonukul is választják a hírességek faluját.

Sárkány Tímea férjével, Róberttel házuk bejáratánál fogad. Ölében az alig egyesztendős Anna lányuk. Nem véletlen, hogy a kapuban beszélgetünk, ennek egyetlen oka, hogy a téma ott hever a lábunk előtt. Illetve alatta. A Sárkány család nagyon örül, hogy az ő utcájukban is aszfaltoztak, most már ki lehet bátran nyitni az ablakot, nem száll be kintről a por.

A fiatalasszony földrajz-történelem szakos tanárként került Érsemjénbe. Azonnal beleszeretett a településbe. Mint mondja, kedves, barátságos emberek élnek itt. Férjével eldöntötték, hogy itt vesznek házat, itt alapozzák meg életüket.

A városról ide költözött házaspártól távozóban Máté Imre költő sorai jutnak az eszembe:
„Városról jönnek,

falura mennek.

Hozzák a zajt, és

viszik a csendet”.

 

                                               *

Nincs könnyű feladata az önkormányzatnak, amikor a községhez tartozó falvak utcáinak járhatóvá tételét, azok kövezését, aszfaltozását tűzi ki célul maga elé. Ennek legfőbb oka, hogy a községalkotó települések zöme nincs a jelentős közlekedési főútvonalak sodrásában, több kilométer választja el őket egymástól. Már az is nagy eredmény – véli Balazsi József polgármester, hogy a falvaikat összekötő utakat sikerült járhatóvá tenniük. Permanens feladatuk a további útépítés, aszfaltozás. A községközpontban az utcák 90 százaléka aszfalttal fedett, továbbá sikeres pályázatuk van az érselédi vasútállomástól bevezető szakasz felújítására is. További tervként szerepel az ottani két temetőhöz vezető út felújítása is.

Készült az Érsemjéni Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

2020.08.07
Galéria