Dokumentumfilmek Érsemjén nagyjairól

Semjénről már több riportfilm, ismertető is készült. A Pro Semjén Egyesület a Jót ‘s jól – Kazinczy Ferenc emlékezete című alkotással idén már a második dokumentumfilmet mutatta be, ráadásul nem csak Érsemjénben.

Miért volt szükség ezekre az ismeretterjesztő filmekre? – kérdeztük Csorba Sándort, a Pro Semjén Egyesület elnökét.

Érsemjén, és itt nem csak magára a falura, hanem az egész községre gondolok, nem egy szokványos település. A helyiek soraiból a századok folyamán többen is ismertté váltak, néhányan bekerültek a magyar kultúra panteonjába. De a Kazinczy, a Fráter és a Csiha család sarjain kívül tiszteletet érdemelnek 1848 vagy a két világháború érsemjéni résztvevői és hősei is. Összefoglalva, ennek a községnek olyan múltja van, amire nem csak büszkék lehetünk, de ma is okulhatunk belőle. Tanulhatunk elhivatottságról, büszkeségről, de kemény munkáról és megpróbáltatásokról is. Mindez véleményem szerint olyan értéket képvisel, amit továbbadni nem csak lehetőségünk, de kötelességünk is. Ennek a feladatnak a teljesítése során minden érsemjéni a maga helyén és lehetőségeivel kell helytálljon. Aki a gyermekeinek mesél erről, az is ezt az örökséget ápolja, aki a diákjait vonja be ebbe a körbe, szintén ezért az ügyért tesz. Korunkban azonban már a média és főleg az internet olyan lehetőségeket kínál, amelyeket oktalanság lenne nem kihasználni. Szintén óriási támaszt jelentenek a Magyarország Kormánya által kínált támogatások, amelyekre támaszkodva az egyesület a polgármesteri hivatallal együttműködve egy tucatnyi kulturális projektet valósított meg.

Úgy gondoljuk, napjaink médiafogyasztási szokásai, másképp fogalmazva az átlagember figyelme egyre inkább a média, az internet irányába fordul. Erre az igényre kívántunk válaszolni. Úgy véljük, a ma embere szívesebben megnéz egy ismeretterjesztő dokumentumfilmet, minthogy elolvasson egy terjedelmesebb tanulmányt. És ez különösen érvényes a fiatalabb generációkra, akiket mindenképp meg szeretnénk szólítani.

Hogyan volt lehetséges, hogy egy ilyen kis faluból a Magyar Tudományos Akadémia filmklubjáig jusson el egy alkotás?

A filmet valóban bemutatták Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Filmklubjában, de vetítették a Magyar Nyelv Múzeumában is, Széphalmon. Hogy miként volt ez lehetséges? A képlet meglehetősen egyszerű. Olyan mértékű pénzügyi támogatást kaptunk, ami lehetővé tette, hogy meg tudjuk fizetni a Debrecen Televízió stábjának több évtizedes tapasztalatra épülő szakmai tudását. Egyébként én inkább arra vagyok büszke, hogy az alkotás ősbemutatóját itthon, Érsemjénben tarthattuk meg.

Maga a filmbemutató is egy színvonalas kulturális esemény volt. Mi a recept?

Ennek megszervezését és minden költségét a polgármesteri hivatal vállalta magára, ahogy tette ezt az előző dokumentumfilmünk, a Jobb az Úrban bízni. Csiha Kálmán püspök élete című film semjéni bemutatójának alkalmával is. Támogatásukat ezúton is köszönjük! Őszintén mondom, az érsemjéni bemutató színvonala minden tekintetben megfelelt az anyaországi események szintjének. Mi a recept? A válasz egyértelmű, és szinte megegyezik az előzővel kérdésre adott válaszommal. Hiszem azt, hogy a több évtizedes, kitartó munkával megszerzett tapasztalat, amit az önkormányzat lelkes csapata a magáénak tudhat, a közvetlen és kölcsönös bizalomra épülő kapcsolat mindig értékes gyümölcsöket terem.

Készült az Érsemjéni Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.07
Galéria