Járható út épül a barantóiaknak

Két évvel ezelőtt jártam az Érsemjénhez tartozó településen, Barantón, egy hosszabb riportot írtam a településről. Mindez egy őszi, esős napon történt, és bizony nem volt egyszerű dolog autóval eljutni a településig, annyira rossz állapotban volt az út. Az akkori kísérőm – aki pénteken is elkísért utamra –, Balazsi József, Érsemjén polgármestere kéteztende jemegjegyezte: „remélem, néhány even belül sikerül ezt az utat is felújítani, leaszfaltozni.”

Korábbi optimizmusa beigazolódott, hiszen a mintegy három kilométeres út alapjai elkészültek, a vastag kaviccsal megszórt úton jól haladt a gépkocsi. Az út két oldalán a vízelvezető árkok is ki vannak ásva, a hengerrel ellátott erőgépek munkája következik és természetesen az aszfaltréteg elhelyezése.

A településre érve kíváncsiak voltunk az ottani lakosok véleményére, ezért egy szép vegyesboltba tértünk be, ahol az ottani elárusítót,Nyéki Enikőt kérdeztük, mit jelent a járhatóvá tett út az egyébként is félreeső település lakója számára, aki magáról elmondta, hogy itt született Barantón „és itt élek már negyvenkét éve”.

Arról is beszélt, hogy jelenleg a faluban mintegy 170-180-an élnek, az elmúlt években többen is elhagyták a helyet, férjhez mentek és elköltöztek innen, többen elhaláloztak. Majd arról is szólt, hogy az „itt élők legtöbbje mezőgazdasággal foglalkozik, földet művel, illetve többen is foglalkoznak haszonállatok tenyésztésével. Mivel a településen az iskolahálózat megszűnt, a gyerekek– óvodások, iskolások mintegy 35-en – az érsemjéni iskolában tanulnak, ahová a helyi önkormányzatnak köszönhetően iskolabusszal szállítják oda-vissza a tanulókat, külön azóvodásokat, külön aziskolásokat. „Elég sok a gyerek nálunk” – teszi hozzá Nyéki Enikő.

Az út járhatóvá tételével, közeli leaszfaltozásával kapcsolatban azt mondja: „Erre nagyon, de nagyon nagy szükségünk volt, ritka nagy öröm less számunkra, amikor elkészül, hiszen mondhatnám, hogy gyerekkorunk óta ezt a rossz utat járjuk, gyalog, biciklivel, no meg most már sokan autóval. Nem túlzás, több tíz eves álmunk valósul meg. Nagyon nehéz volt a közlekedés a községközpont felé, különösen akkor, amikor esett az eső, szinte járhatatlanná vált, ez nagyon nagy segítség nekünk.

Természetesen nem csupán a községközpontig járnak a barantóiak, hanem például az érmihályfalvi piacra vagy még távolabb. „Vannak ügyes-bajos dolgaink, no meg sokan vannak, akik ott értékesítik mezőgazdasági termékeiket, zöldséget, gyümölcsöt, aprójószágokat stb. Ráadásul itt tudjuk elérni az országhatárt és Mihályfalvát összekötő utat is, és természetesen Érsemjént, a községközpontunkat. Azt még szeretném hozzátenni, hogy abban is reménykedünk, ha ez az út elkészül, akkor az ingatlanok ára is megváltozik, hiszen többen is vannak, akik különböző okok miatt szeretnék házaikat eladni. Én pedig kereskedelmi alkalmazottként azért is örülök, mert így könnyebben tudnak bejönni hozzánk azok az áruszállítók, akikkel együtt dolgozunk.”

Készült az Érsemjéni Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.07
Galéria