Mellszobor Gámpe atya emlékére

Az nem ritka, hogy egy falu a helyi nagy szülötteinek szobrot emeljen, és az sem, hogy a közösségért munkálkodó emberekre emlékeznek ebben a formában. Az viszont már kevésbé megszokott, hogy egy helybeli plébánosnak készítsenek mellszobrot, ahogy ezt az érsemjéni önkormányzat tette, Deák Árpád szobrászművésszel elkészíttetve a boldog emlékű Gámpe Károly római katolikus plébános mellszobrát.

Bár a szobrot az országos vírushelyzet miatt egyelőre nem sikerült felállítani, bízunk benne, hogy ezt még az idén sikerül megoldani. Gámpe Károlyról Venkli Andrással, a plébános urat jól ismerő római katolikus hívővel beszélgettünk.

András bácsi szinte egyidős a semjéni templommal, amelyet Gámpe Károly (1910-1984) plébános úr kitartásával, elszántságával megerősítve tudott megépíteni a katolikus közösség. Hogyan emlékszik vissza Gámpe atyára? Minek köszönhette az a tiszteletet, amelyikkel a semjéniek emlegetik?

Gámpe tisztelendő egy nehéz időszakban, valamikor 1940 táján került Semjénbe. Kezdetben egy kis kápolnába jártunk, de a mostani templom sem volt mindig ekkora. Sok munkával, vesződséggel járt, hogy ma ide járhassanak a hívek. Gámpe tisztelendő úr nem csak a templomot, de a híveket is építette, szervezte. Sok gyereket megkeresztelt, a háború idején még a református gyerekeket is, ezeket persze reformátusnak. Nem hagyta magukra az embereket a legsötétebb időkben sem, hiába jöttek a németek vagy az oroszok.Nagyon becsülték, mert közvetlen és megfontolt volt, mindenkivel szépen beszélt.

Mit tetszik gondolni arról, hogy egy római katolikus papnak szobrot emelnek egy zömmel református faluban? Ön szerint hogyan vélekedik erről a falu lakossága?

Én mostanában nehezebben járok ki. Gyalogolni se, biciklizni sem bírok. Nem nagyon tudom mit beszélnek a faluban. De abban biztos vagyok, hogy ha valaki, hát Gámpe tisztelendő úr megérdemli, hogy emlékezzenek rá. Nem hiszem, hogy akik ismerték, tudták, hogy mi mindent megtett az emberekért, azok közül akárki sajnálná tőle ezt a tisztességet.

Nem tartja szokatlannak, hogy egy református polgármester támogassa egy katolikus pap szobrának a felállítását? Egyáltalán, milyen a polgármester viszonya a katolikus egyházhoz?

Támogatta az egyházat már máskor is, és nem csak a katolikusokat. Én már nem vagyok fiatal, meg aztán nekem nem is rokonom a polgármester úr, de ahogy én emlékszem, ilyen polgármester eddig még nem volt a faluban, s nem is igen lesz. Adott pénzt az egyháznak már máskor is, de látszik a munkája az egész faluban. A régi rendszeben voltak más polgármestereink is, de azok csak vittek, hozni egyik se hozott a falunak.

Készült az Érsemjéni Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

 

2020.08.07
Galéria
Gámpe atya mellszobra
Kulcsszavak: