Az Ovisuli táborait nem söpörte el a járvány

Négy éve működik Nagyváradon az óvodás és kisiskolás korú gyerekek és szüleik, nagyszüleik számára programokat szervező Ovisuli Egyesület. Az egyik alapító, PETŐ DALMA mesélt a kezdetekről, céljaikról és az eddigi eredményeikről.

Szívüknek kedves feladatot vállalt 2016 tavaszán három fiatal nagyváradi szülő: gyermekeik korosztályának, óvodás és kisiskolás korú közönségnek szánt rendezvényeket szerveznek közösen a bihari megyeszékhelyen. Herman Noémi, Csíkos Rolland és Pető Dalma megalapította az Ovisuli Egyesületet, utóbbit választották elnöknek. Az elmúlt több mint négy évről az elnök azt mondja: „Erőnkhöz mérten az óvodás és kisiskolás gyermekek érdekében dolgozunk, sikerélményeikből töltekezünk, építkezünk. Tevékenységük legfontosabb eleme az összefogásra serkentés, szülő-szülő közötti kapcsolat kialakítása gyermekeink érdekében.”

Az egyesület működésének mikéntjére vonatkozó kérdésre Pető Dalma azt válaszolja: a szülők közötti együttműködés az alap, és az a közös cél, hogy olyan eseményeket találjanak ki, amilyenek még nem voltak Váradon. Természetesen már háromnál sokkal többen munkálkodnak közösen, hiszen nyitottak a közös gondolkodásra, sok más váradi civil szervezettel működnek együtt. Fontosnak tartják a családközpontú eseményeket, azt, hogy közösségi élményt nyújtsanak a gyerekeknek és az őket elkísérő szülőknek, nagyszülőknek is. Ezzel pedig közelebb hozzák egymáshoz a váradi magyar közösség tagjait. Mindezek mellett szakemberek – pedagógus, pszichológus, logopédus – bevonásával tanácsadással és például az iskolaválasztás előtt állóknak tájékoztatással is foglalkoznak.

Pető Dalma nem titkolja büszkeségét amiatt, hogy tudomása szerint az Ovisuli az egyetlen olyan gyerekprogramokat szervező egyesület, amelynek eseménynaptárában évente 25-30 rendezvény szerepel. Igaz, az idei járványhelyzet lehetetlenné tette több hagyományos rendezvényük megtartását, de ez a kivétel. Ám ezen a nyáron is megszervezték a legrégebbi rendezvényüket, a Napraforgó Alkotótábort – természetesen az egészségvédelmi rendszabályok betartására ügyelve. A kreatív és élménygazdag eseménysorozat ötletgazdája és fő koordinátora Herman Ferenc. Az eddig lebonyolított, ottalvós és napközis formában meghirdetett táborokban több mint 1500 gyermek vett részt.

Az online oktatással lezárult idei tanévet követő vakációban immár nyolcadik alkalommal toborozták a kis táborozókat: egy-egy héten át a Lorántffy Zsuzsánna Református Líceum adott otthont a napközis tábornak, és szintén két napközis tábor házigazdai szerepét vállalta el az Ovisuli Egyesület új partnere, a köröskisjenői Kingslandet működtető vállalkozó. A második ottani tábor augusztus 10. és 14. között zajlik.

A visszatekintésből kiderül, hogy a kezdeti célokat elérve valóban több olyan rendezvény valósult meg az Ovisuli szervezésében Nagyváradon, amelyek premiernek számítanak. Ilyen úttörő kezdeményezés például minden februárban az anyanyelv nemzetközi napjának megünneplése a kisgyerekekkel. Ráadásul formabontó is folt a szervezés, ugyanis – még jóval a szükség hozta kényszer előtt – az online teret használták. Egy megadott szöveget vagy bármilyen, szabadon választott verset, mesét, szöveget mond el a gyerek, több gyerek, akár egy egész osztály, ezt felveszik videóra, a felvételt – az egész megyéből – beküldik az egyesületnek, az felteszi a közösségi oldalára, és az anyanyelv világnapján ezek futnak ott.

Erdélyben egyedüliként az Ovisuli ünnepli meg a gyermekkönyvek világnapját. Ebből az alkalomból három éve meseíró pályázatot hirdetnek, s évente a világnapon hirdetik ki a győztest. Két éve először szervezték meg az Összefogás Nagyváradért Egyesülettel közösen a Körös-parti partit a váradiak kedvelt kikapcsolódási helyén, a Szilvásban, tavaly ősszel pedig először szerveztek Márton-napi liba-galibát, ugyancsak több civil szervezettel összefogásban. Mindkét rendezvényük hiánypótlónak számított, ezt igazolja óriási sikerük. Abban az értelemben is újat hoztak a magyar közösség számára, hogy nem csipán egy-egy korosztálynak kínálnak ezekkel hasznos időtöltést, szórakozást, hanem az egész családnak az óvodás gyerektől a nagyszülőkig.

Szintén tavaly indult útjára a Vándormozi Kft. segítségével a családi mozizás. A városi művelődési házban tartják a vetítéseket, ebben az évben két alkalomra volt lehetőség a járvány előtt, magyar rajzfilmeket, mesefilmeket láthatnak az érdeklődők. Támogatójuk a Partner Drinks Kft. tulajdonosa, Dubován Krisztián.

Az újdonságok között büszkén említi Pető Dalma, hogy tavaly már másodjára látogatott el az ő meghívásukra a Mikulás a Fan Ice cukrászdába. Olyan sikeres lett az első találkozás a jóságos nagyszakállúval, hogy az elmúlt évben már kétnapos lett a magyar Mikulás-járás. Ehhez elengedhetetlen volt Ludescher Gabriella vállalkozó segítsége. S ha már a támogatóknál tartunk, az egyesület elnöke ezúton is kifejezi köszönetét a sok-sok együttműködő partnerüknek: a Zabhegyezők gyermekanimátorainak, a Diákokért Egyesületnek, a nagyváradi RMDSZ Nőszervezetnek, a Várad-rogériuszi és Biharpüspöki Református Egyházközségnek, a Nagyváradi Magyar Diákszövetségnek, a Magyar Vállalkozónők Egyesületének, a Nagyváradi Magyar Ifjúsági Szervezetnek, a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának, az Imago Mediának, illetve bizonyos rendezvények esetében a Bethlen Gábor Alapnak. A felsorolt programok azonban nem jöhettek volna létre számos váradi pedagógus, óvónő és tanítónő önzetlen, szeretetteljes és kreatív segítsége nélkül, hiszen ők rendszeresen részt vesznek az alkalmakon, és a kézműves foglalkozásokon az ő segítségükkel sajátítják el a kicsik az alkotás fortélyait.

Nem szóltunk még ugyanis az Ovisuli klasszikusnak mondható rendezvényeiről, amelyek megszervezésében, lebonyolításában nagy szükség van a pedagógusokra. Tartanak a gyerekeknek-gyerekekkel farsangi mulatságot, kokárdakészítést, húsvéti készülődést, gyereknapi fagyizást, készítenek együtt adventi koszorút, és rajzpályázatot hirdetnek anyák napjára és Mikulásra. Mindemellett tanévkezdésre rendszeresen tanszergyűjtést is szerveznek.

2020.08.07
Galéria
Kulcsszavak: