Csökkentették a fűtés költségeit

A Tóti Polgármesteri Hivatal új fűtési rendszerének egyik előnye, hogy állandó hőmérsékletet tart az épületben, és nagyon alacsonyak a fűtés költségei.

A helyi költségvetésből eszközölték a Tóti Polgármesteri Hivatal új fűtési rendszerét 2018-ban, – tudtuk meg Adela Maria Silaghitól, a község jegyzőjétől. Mint mondta: az új rendszer egyik előnye, hogy állandó hőmérsékletet tart az épületben, és nagyon alacsonyak a fűtés költségei. Összehasonlításképpen az új, pellettel működő rendszer megvásárlása előtt egy év alatt 25 ezer lejt költöttek évente fűtésre, ami az új módszer bevezetését követően évi hétezer lejre csökkent.

Adela Maria Silaghi egyébként 2016 márciusa óta a község jegyzője, 2008 óta dolgozik a hivatalban, jogászként kezdte, és sokat közreműködött európai uniós projektek előkészítésén. Ezekkel ma is szívesen foglalkozik, mint mondta. Korszerű községnek tartják magukat, tíz éve vannak uniós támogatású projektjeik. Jelenleg négy program fut, ezek egyike az aszfaltozás, melyre részletesebben kitértünk, továbbá a bozsalyi after school, ennek közel 1,2 millió euró az értéke. A cséhteleki kultúrházat pedig 500 ezer euróból újíthatják fel, valamint a református egyházzal is van egy projektjük. Egy másik elképzelésük az elbírálás második szakaszánál tart: az első szakaszban tizedik lett 120 projekt közül.

A Román Társadalomfejlesztési Alaphoz benyújtott projekt értéke egymillió euró, 600 ezer euróból 12 házat építhetnek a rászoruló családoknak, 400 ezret pedig szociális szolgáltatásokra fordíthatnak, például tanácsadásra és élelmiszercsomagokra a rászorulóknak. A jegyző bizakodó, mint mondta, a tőlük igényelt kiegészítéseket elküldték, de a második elbírálási szakaszt meghosszabbították, így várják még az eredményt.

Készült a Tóti Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

 

2020.08.06
Galéria
Az új fűtési rendszerrel negyedére csökkentették a költségeket
Adela Maria Silaghi
Kulcsszavak: