Céljuk fenntartani az anyanyelvi oktatást

A tóti iskolában mindig történik valami. A tanintézetben mintegy kétszáz diák tanul, ebből közel százan magyarok.

„Nagy örömünkre szolgált, hogy községünk polgármestere mellettünk áll és segítségünkre van az esetlegesen felmerülő gondok megoldásában. Folyamatosan igyekszünk fejleszteni, amennyire a költségvetésünk engedi, de tudni kell azt, hogy a Tóti 1-es számú Általános Iskola önálló jogi személyiséggel rendelkező intézmény, amely elemi és gimnáziumi osztályokat foglal magában” – kezdi magyarázni kérdésünkre a helyi oktatás helyzetét Rimay Annamária Katalin igazgatónő. Kiegészíti, összesen öt struktúra tartozik a tóti tanintézethez, éspedig a bisztraterebesi (Chiribiș) 3-as számú általános iskola és az ehhez tartozó, normál programú 2-es számú óvoda, valamint a réti (Poiana) 1-es számú iskola elemi osztályai és a 3-as számú óvoda. Tóti községben egyébként két önálló tanintézet működik, a tóti mellett van egy másik, amely Bozsaly és Cséhtelek gyermekeit gyűjti össze.

A tóti iskolában mindig történik valami, mondja az igazgatónő. „A polgármester szívén viseli a tanintézet sorsát, két hónapja elkészült az új kerítés az V–VIII. osztályosok épülete körül, ahol egy szakaszon magasító hálót is építettek azért, mert céljuk, hogy itt egy sportpályát építenek majd” – magyarázta Rimay Annamária Katalin. Hozzátette, néhány héttel ezelőtt zajlott le a napközi óvoda értékelése a Romániai Közigazgatási Minőségbiztosítási Hatóság (közismertebben román betűszóval: ARACIP) által, melynek célja, hogy működési engedélyt kapjon a napközi.

„Ennek költségét, ami nem is kis összeg, mintegy 7500 lej, a helyi önkormányzat biztosította. Nagyon örvendek, hogy ez a tervünk, a napközi óvoda megvalósult, hiszen volt rá igény, léteztek kérések a szülők részéről, és ez megkönnyíti mind a gyermekek, mind a dolgozó szülők helyzetét községünkben, és véleményem szerint a legfontosabb az, hogy kiküszöböljük az elvándorlást vidékről, mivel jó minőségű szolgáltatást tudunk biztosítani, ugyanúgy, mint városon” – magyarázza az igazgatónő. „A szülők egy nagyszerű lehetőséget kaptak azáltal, hogy nem kell bevinniük a városba a gyermekeket azoknak, akik délután is dolgoznak, vagy csak késő délután érkeznek haza. Itt helyben a gyermekek rendezett környezetben, felügyelet mellett nevelkednek.”

Az iskolában számos olyan rendezvényt szerveznek, amelyekben a gyermekek játsszák a főszerepet, akár a naptári, hagyományos egyházi ünnepek, például a karácsony esetében, akár a nemzeti ünnepek alkalmával. Ilyenkor bevonják a szülőket is a programokba, ezért elmondható, hogy élő a kapcsolat a tanintézet alkalmazottja, a diákok és a szülők között. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a március 15-ei ünnep megszervezésébe, „ilyenkor beleadunk apait-anyait és hiszem azt, hogy mi műsorunk bárhol megállná a helyét”, meséli az igazgatónő.

A tóti iskolába mintegy kétszáz diák tanul, ebből közel százan magyarok. „Közös célunk a polgármesteri hivatallal és az egyházakkal a minőségi oktatás megvalósítása községünkben, fenntartani az anyanyelvi oktatást keresztény szellemben, a hagyományok és hagyományos mesterségek megismerését és tiszteletét, természetesen mindezt egy elzárt kis magyar közösségben, mint ahogyan mi vagyunk a térség egyetlenegy magyar nyelven oktató iskolája” – összegezte Rimay Annamária Katalin.

Készült a Tóti Polgármesteri Hivatal megbízásából

 

 

2020.08.06
Galéria
Rimay Annamária Katalin
Kulcsszavak: