Végtisztességet adni méltó körülmények között

Még az elmúlt választási ciklusban felépültek az azonos formájú temetőkápolnák, az azóta eltelt időszakban tovább fejlesztették a végtisztesség helyét.

A községközpontban lévő temetőhöz egy ideiglenesen kialakított út vezet, ahová a szintén ideiglenesen épített hídon keresztül lehet eljutni. A Bisztra-patakon átívelő híd felújítása miatt vált szükségessé mindez. A temető meglehetősen „kihalt”, egy idősebb nő matat az egyik hant fölött. Virágot ültet, gyomot ritkít, mellette apró fiúcska igyekszik segíteni, feltehetően a nagymamájának.

Bisztraterebesen, Bozsalyon, Cséhteleken és a községközpontban még az előző választási ciklusban megépültek a kápolnák. Mindegyik hajszálra ugyanolyan. Mert az emberek olyanok, mint a gyermekek, ha nem egyforma játékot kapnak, akkor elkezdődik a civódás, hogy a másiké a szebb. Hát ezért is kell lehetőleg mindenütt minden egyforma legyen, mert különben, ahogyan már előfordult, hamar elcsattan a szó a polgármester felé, hogy bezzeg a magyaroké a szebb, a jobb.

Az épület huszonkét méter hosszú és hat méter széles. A temetkezési eszközök számára külön szertárt rekesztettek le benne, a halottas kamra hőszigetelt. Külön ravatalozó helyiség is van, illetve egy fedett előtér, a gyászolók számára. Az „egyenlőségre” törekvés ellenére Rétimalomtanyán, a leginkább zsugorodó településen, nem épült hasonló kápolna. Így is sokba került mindez a községnek, 210 ezer lej volt egyenként a beruházás. Azóta tovább modernizálták az építményeket, Bisztraterebesre már a légkondicionálót is megvásárolták. Mindegyikhez kivezették a vezetékes vizet, illetve a villanyáramot is. Tótiban elég messze esik a temető a lakott területtől, az odáig vezető utat haláleset idején éjszakára is kivilágítják.

A temetőkben jelenleg is folyik az építkezés, külön kis épületben illemhelyeket alakítanak ki.

A temető bejáratához érkező személyautó zavarja meg az eddigi nyugalmat. Tripó Zsoltnak errefelé akadt teendője. A fiatalember elismerően szól a temetőkben folyó fejlesztésekről. Mint mondja, a nemrég elkészült, zúzott kővel borított parkoló kialakítására volt itt igazán nagy szükség. Úgy tudja, hogy minden faluban létesült hasonló. Becslése szerint akár negyven személygépkocsinak is elegendő a parkolóhely.

Készült a Tóti Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.06
Galéria
A tóti temetőkápolna