Amit vállaltunk, azt végig is visszük

Második mandátumának végéhez köeledik Bihardiószeg polgármestere, MADOS ATTILA. A község gyakran szerepel a hírekben részvételével különböző uniós, országos vagy megyei programokban.

– Elég sok mindenbe belevágtak az utóbbi években, mi motiválta ezeket a fejlesztéseket?
– Ötven év lemaradásainak behozásán kellett dolgoznunk. Például nyári hónapokban évtizedek óta nem volt víz a községben, most már ott tartunk, hogy a település nyolcvan százalékán ki van építve az új vízhálózat, az 1650 háztartásból már több mint ezer ebből a rendszerből kapja a vizet. Teljesen más koncepciót alkalmaztunk a vízhálózatnál, hiszen korábban tornyokból szolgáltattuk az ivóvizet, s nyilván annyi volt a kapacitás, amennyit elbírt a torony, 1-1,5 bar nyomással működött a rendszer. Míg a új, zárt, szivattyús rendszerrel 4-4,5 bar nyomással működik. A további hatszáz otthon bekötését is elvégezzük a következő hónapokban. Van még vagy nyolcszáz meter hálózat, amit ki kell építeni, továbbá egy ötszáz köbméteres felszíni tartályt is elhelyezünk. Ezzel gyakorlatilag közel ezer köbméteres tartalékot tudunk kialakítani.
– Milyen további infrastrukturális fejlesztéseik voltak még ebben a mandátumban?
– Amikor átvettem a települést, öt kilométer úthálózat volt leaszfaltozva. Mára harminc kilométernyi szakaszon beszélhetünk az aszfaltozási munkálatok elkezdéséről, ezekre elkészültek a hatástanulmányok, a tervek. Három forrásból történik a finanszírozás, 15 kilométer uniós forrásokból, 6 kilométer kormánypénzekből, ugyanennyi saját forrásból. Utóbbi 50 százalékos kivitelezési szinten áll, a kormányzati is, ott most következik a Csűr, illetve a Létai út aszfaltozása. Fontos eredmény volt 19 kilométernyi mezei út rendbetétele is, uniós vidékfejlesztési alapból, ez kövezett utakat jelent, árkokkal, hidakkal, a gazdák hasznára.
– Láttam, a községháza mellett dolgoznak egy középület felújításán, mi lesz a funkciója?
– Olyan település vagyunk, ahol nyolcszáznál több 65 éves vagy idősebb lakos él, sokan egyedülállóak. Fut egy programunk az idős személyek házi gondozásával kapcsolatban, ez egy integrált uniós pályázat, amelyben Diószeg a vezető partner. A községháza mellett folyik az Ön által említett épület felújítása, ott idősek nappali központja lesz, klubhelyiség, valamint szociális konyha. A működtetésére még keressük a finanszírozási formát. Szerencsére ma már kevés szégyenfoltja van a községnek, az egyik a Zichy-kastély volt, amit a benne korábban működött kisvállalkozások szinte tönkretettek. 2008-ban került önkormányzati tulajdonba az épület, s még az előző mandátumom idején sikerült a negyedét és a tetőszerkezetét felújítani. Sajnos a kivitelező cég másfél évig ült a szerződésen, majd tavaly nyáron visszalépett. Újra kellett kezdeni a közbeszerzési procedúrát, most ott tartunk, hogy várjuk, rábólintson erre a Vidékfejlesztési Alap. Kiállítótereket tervezünk, valamint a katolikus püspökséggel is tárgyalunk a kápolna felújításáról. Ugyancsak a Vidékfejlesztési Alaptól nyertünk támogatást két kultúrház felújítására, remélhetően a Horea utcainál hamarosan el is kezdődnek a munkálatok, már kiadtuk az építési engedélyt, s a Nagy utcainál, itt  a központban is folyamatban van a közbeszerzés. Hasonló forrásokból egy nyolctantermes iskola építése is hamarosan elkezdődhet.
– Mi az a hasznosítható tapasztalat, ami két mandátuma idején felhalmozódott, s ami most még inkább a hasznára lehet?
– Ez a nyolc esztendő arra is jó volt, hogy kitapossuk a bukaresti utakat annak érdekében, hogy hozzájuthassunk a kormány, illetve a minisztériumi finanszírozási lehetőségekhez. Ugyanez a helyzet az uniós pályázatok esetében is. Kellett a rengeteg személyes találkozás, s ki kellett alakítanunk magunkról a képet, hogy itt gördülékenyen mennek a dolgok, bíznak abban a partnereink, hogy amit vállaltunk, azt végig is visszük. Itt kiemelném az önkormányzat fiatal csapatát, nagyon hatékonyak, mindenben támogatnak, előfordul, hogy szinte éjjel-nappal, megfeszített tempóban dolgoznak, hogy egy pályázatot vagy elszámolást idejében leadjunk.
– Miként jellemezné az együttműködést a megyei önkormányzattal?
– Nagyon jó személyes és szakmai kapcsolatunk alakult ki Pásztor Sándor elnökkel. Részükről fontos segítség volt második réteg aszfaltot teríteni a határátkelő felé vezető útra. Ugyancsak a megyei tanács által sikerült kiszámíthatóvá tenni az egyházak támogatását a hívek számának a függvényében, igazságosan.
– Hogyan befolyásolta munkájukat mindaz, ami tavasz óta, a járvánnyal kapcsolatban történik?
– Ez a helyzet sokkal inkább ráirányította a figyelmünket a közösségre, az idősek igényeire. Ennek okán indult be a Mindennapi kenyerünk program, aminek a lényege, hogy hetente kétszáz két kilós kenyeret osztunk ki idős embereknek, illetve szegényebb nagycsaládosoknak. Az összegyűjtött búzát itt Diószegen őröltetjük, a kenyeret Székelyhídon sütik. A kenyér meleltt ugyanilyen fontos a jó szó is, az, hogy rendszeresen bekopognak az idős embereknek, elbeszélgetnek velük a munkatársaink.

Készült a Bihardiószegi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.05
Galéria
Mados Attila polgármester további tervekkel számol
Bihardiószeg madártávlatból