Önkéntes tűzoltóközpont épült Diószegen

Ez év márciusában készült el az önkéntes tűzoltóközpont Diószegen. A korszerű, a XXI. század igényeinek megfelelő épület mellett gyakorlópályát alakítottak ki a lánglovagoknak.

Gönczi József, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) elnöke, projektmenedzser nyilatkozott az országban is egyedinek számító központról.

– Az Önkéntes Tűzoltóközpont a román–magyar határon átnyúló együttműködési program keretben valósult meg. Ez esetben partner a diószegi önkormányzat, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE), valamint a Hajdú-Bihar megyei Tűzoltószövetség. Ezek közül a ROVE felel a diószegi központ működéséért, a képzések megszervezéséért és lebonyolításáért.

– Milyen a központ felszereltsége?

– El van látva különféle modern tűzoltó-felszerelésekkel, 20 teljes tűzoltószettel rendelkezünk, amelyeket a lánglovagok viselnek a bevetések alkalmával, illetve a képzések idején. Itt megtalálható az elsősegélyt nyújtó eszközöktől kezdve az ember nagyságú próbababákig, a tömlőtől egészen az oxigénpalackokig minden, ami a gyakorlati képzéshez szükséges.

– Az épület mellett gyakorlópályát építettek ki. Milyen szerepük van az ott lévő konténernek?

– Egyik nagy eredménye a projektnek az úgynevezett tűzszimuláló konténer, ilyen nincs sehol Romániában, még a katasztrófavédelmi felügyelőségeknek sincs. 105 jelentkezőt tudunk kiképezni hivatásos vagy önkéntes tűzoltónak a projekt keretében. Ez egyébként egy országosan akkreditált képzés, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség és a munkaügyi minisztérium jóváhagyásával.

– Mit lehet még tudni a projektről?

– A területet a diószegi önkormányzattól kaptuk hosszú távú bérleménybe, a Hajdú-Bihar megyei Tűzoltó Szövetség pedig az elméleti képzéseket végzi Magyarországon, a gyakorlati képzések pedig itt, Diószegen. A projekt lényege, hogy együtt gyakorolnak a képzéseken. Persze most, a pandémia idején nem tudtak átjönni Magyarországról.

– Miért fontos ez a projekt?

– Vészhelyzetben a legfontosabb a reakcióidő, minél hamarabb tud valaki segítséget nyújtani, annál jobb. Az időfaktor akár emberi életeket menthet meg vagy vagyontárgyakat. Például tűz esetében, ha minél hamarabb érkezik a segítség, az növeli az illető esélyeit. Ha szükséges, elsősegélyt is tudunk nyújtani: ha valaki rosszul lesz az utcán, már a riasztás utáni első percekben elkezdjük a beavatkozást. Az volna a jó, ha sok jelentkezőnk volna, s minél több embert ki tudnánk képezni, akik aztán segítséget tudnak nyújtani a bajba jutottaknak, vagy akár a megelőzésben is közre tudnak működni.

– Mennyi pénzből gazdálkodhatnak a projekt keretében?

– A projekt teljes költségvetése 1,4 millió euró, ebből a ROVE része 730 ezer euró, közel 400 ezer euró a diószegi önkormányzat része, a többi a Hajdú-Bihar megyei Tűzoltó Szövetségé. Ebből a Diószegi Polgármesteri Hivatal beszerzett egy 5 ezer literes tűzoltóautó, amit az önkormányzat tűzoltói használnak. Ez fel van szerelve mentéshez szükséges berendezésekkel, valamint a súlyos autóbaleseteknél használatos feszítő-vágó eszközökkel is. A korszerű tűzoltóautó értéke 300 ezer euró.

– Ha jól tudom, egy olyan applikációt is létrehoztak, amely baj esetén jelez a tűzoltóknak.

– A Hajdú-Bihar megyei Tűzoltó Szövetség létrehozott egy applikációt, amelynek segítségével regisztrálva vannak azok, akik elvégezték a képzést. Az alkalmazással egy gombnyomással küldeni tudnak egy jelzést, egy SMS-t, hogy valahol baj van, s aki tud gyorsan segíteni, az közli, hogy hány percen belül ér a helyszínre. Ez azért fontos, mert a csapatfőnök tudja, hogy kikre számíthat.

Készült a Bihardiószegi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.05
Galéria
Kulcsszavak: